Binnenland
NOSNTR

Roosmarijn Wind maakt documentaire Hanky Panky Goodbye, over anti-Aziatisch racisme in Nederland

foto: 2 docfoto: 2doc
  1. Nieuwschevron right
  2. Roosmarijn Wind maakt documentaire Hanky Panky Goodbye, over anti-Aziatisch racisme in Nederland

Actrice Roosmarijn Wind maakte een documentaire over de anti-Aziatisch racisme in Nederland. Als geadopteerd kind uit Korea heeft ze hier in haar jeugd veel mee te maken gehad. In Nieuws en Co vertelt Wind wat dit met haar deed en hoe ze dat heeft verwerkt haar documentaire Hanky Panky Goodbye.

Zonnebril

In haar documentaire vertelt de actrice dat ze een tijd lang een zonnebril heeft gedragen om scheldpartijen vanwege haar uiterlijk te voorkomen. "Eigenlijk begon het toen ik naar mijn eerste middelbare school ging. Daar had ik voor het eerst door dat ik er anders uit zag dan andere kinderen op de school. Dus ik werd uitgescholden voor hoe ik eruit zie, m'n ogen, noem maar op," vertelt de Wind in de uitzending.

Het pesten deed veel met haar: "Omdat ik me er heel erg voor schaamde dat ik gepest werd, hield ik het allemaal bij mezelf. Telkens als je in de spiegel kijkt ben je niet blij hoe je eruit ziet. Je wil er gewoon uit zien zoals iedereen in je omgeving, maar je kunt je met niemand identificeren."

Inmiddels heeft ze vrede met haar uiterlijk. "Ik heb een tijdje in Amsterdam gewoond, daar waren veel meer mensen van kleur te zien. Ook heeft een vriendin van mij met een Indonesische achtergrond echt geholpen om meer trots te zijn op m'n Aziatische roots."

Hanky Panky Shanghai

Om het Anti-Aziatische racisme te bestrijden lanceert de stichting Asian Raisins een campagne, onder meer met het lespakket voor scholen, bestaande uit twee lessen, adviezen voor docenten en een nieuwbrief voor ouders. Onderdeel is ook een petitie tegen het lied Hanky Panky Shanghai. Dat lied wordt nog altijd regelmatig in de klas gezongen bij verjaardagen, op de melodie van Happy Birthday. Soms trekken kinderen tijdens het zingen hun ogen tot spleetoogjes met hun vingers.

Roosmarijn Wind herinnert dit soort momenten uit haar jeugd. "Het is zo lang geleden, maar het werd wel gezongen. Het gebeurt nog steeds op basisscholen en hebben andere Nederlands-Aziatische mensen daar last van." Het lijkt haar goed dat zo'n campagne er komt. "Veel mensen zijn zich er niet zo van bewust dat het racistisch is en dat je daar dus echt last van kunt hebben."

Roosmarijn Wind maakt documentaire over "Asian Hate"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie