Binnenland
KRO-NCRV

Baas Maasstad Ziekenhuis: 'Meerdere medewerkers hebben wel eens een klap gekregen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baas Maasstad Ziekenhuis: 'Meerdere medewerkers hebben wel eens een klap gekregen'

De agressie in de ziekenhuizen neemt in deze coronaperiode alleen maar toe. "Er zijn verpleegkundigen die wel eens een klap hebben gekregen van een patiënt", zegt Peter Langenbach, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis bij 1 op 1.

Klappen

Vanochtend at Peter Langenbach, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, nog een feestelijk taartje op de verpleegafdeling voor een jubileum en toen hoorde hij het opnieuw: "agressie komt steeds vaker voor op de werkvloer."

De oorzaak ligt volgens Langenbach bij de bezoekersregeling waar nu vanwege de coronamaatregelen maximaal twee bezoekers bij een patiënt mogen langskomen. "In bepaalde culturen kom je na een overlijden met grote groepen naar het ziekenhuis." Binnen het ziekenhuis wordt er wel naar oplossingen gezocht, maar dat lukt niet altijd, met woedende bezoekers tot gevolg.

Meerdere keren aangifte

Ook op de Spoedeisende Hulp neemt het geweld tegen de medewerkers toe. "We proberen daar met onze beveiliging en de regionale politie goede afspraken over te maken. Maar ik zie wel dat de agressie de afgelopen anderhalf jaar is toegenomen.

Het gaat niet alleen over verbaal, maar ook fysiek geweld tegen de zorgmedewerkers. “Er zijn verpleegkundigen die wel eens klap hebben gekregen van een patiënt.” De daders wordt de toegang tot het ziekenhuis geweigerd en ook doet Langenbach altijd aangifte. “Dat heb ik het afgelopen jaar meerdere keren gedaan.”

Coronapas

Langenbach reageerde direct na de persconferentie fel op Hugo de Jonge die tijdens de persconferentie zei dat zorginstellingen medewerkers en patiënten om een coronatoegangsbewijs zouden mogen vragen. “Ik ben geen voorstander van het verplichtstellen van de coronapas op de werkvloer”, benadrukt de bestuursvoorzitter. Bij patiënten vreest hij dat dit zal leiden tot een verhoging van de drempel om bij het ziekenhuis of bij de huisarts binnen te stappen en dat hierdoor het aantal zorgvermijders toeneemt.

We zouden niet zo ver moeten gaan met die verplichting zoals landen als Frankrijk, Canada en Italië, meent hij. Dan krijg je volgens hem te veel mensen die hun baan in de zorg verlaten en dan heb je nog minder personeel om aan de bedden te staan. “Dan heb je minder besmettingen maar ook minder zorg.”

“Wij werken al anderhalf jaar met corona en beschermen ons met mondmaskers, handenwassen en testen. Daar heb ik geen coronapas voor nodig.” Maar als het moet van Den Haag, dan zal ook het Maasstad Ziekenhuis overstag gaan, al hoopt Langenbach dat het kabinet deze beslissing niet zal nemen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie