Binnenland

Natuurbranden Oost-Brabant en Terschelling door droogte

foto: SQ Visionfoto: SQ Vision
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuurbranden Oost-Brabant en Terschelling door droogte

[NOS] In het Brabantse natuurgebied Mariapeel en op Terschelling zijn vannacht natuurbranden uitgebroken. Die hebben veel land verwoest.

De brand in Mariapeel was het grootst. Daar ging een stuk natuur van 700 bij 300 meter in vlammen op. De brand is onder controle, maar volgens een woordvoerder van de brandweer duurt het nog wel even voordat het vuur echt uit is. "Het is een veenbrand die ondergronds doorgaat. Staatsbosbeheer gaat het terrein nu bewaken."

Er waren drie brandhaarden. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is.

Moeilijk toegankelijk

De bestrijding van het vuur in Mariapeel was lastig, omdat het gebied moeilijk toegankelijk is en het niet eenvoudig is om bluswater naar de brandhaard te krijgen.

In het gebied geldt code rood, met een extra grote kans op natuurbranden. De regen die gisteravond viel heeft daar niets aan veranderd. "Dat was een druppel op de gloeiende plaat", aldus de woordvoerder van de brandweer.

Bron: SQ Vision

Op Terschelling brak rond 23.00 uur een duinbrand uit op de noordkant van het eiland. Er was een brandgeur geroken, maar de brandweer had enige tijd nodig om de plek van het vuur te vinden.

Er stond een gebied van 50 bij 50 meter in brand. Ook op die plek was de aanvoer van bluswater moeilijk. Met giertanks werd water aangevoerd.

Vliegtuig

De brandweer kreeg onder meer hulp van reddingsmaatschappij KNRM om de brandhaard te bereiken. Ook werd een vliegtuig van de kustwacht ingezet om de situatie in kaart te brengen en de hitte in het gebied te meten. Rond 03.00 uur was de brand onder controle.

Volgens een woordvoerder van de brandweer wordt het duingebied de komende uren goed in de gaten gehouden. "Met een beetje wind kan het vuur weer oplaaien en kan er nog meer natuur in brand komen te staan. Dat willen we voorkomen."

Bron: SQ Vision
Ster advertentie
Ster advertentie