Binnenland
NOS

Opnieuw rellende jongeren op straat: arrestaties, ME en waterkanon

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw rellende jongeren op straat: arrestaties, ME en waterkanon

Op de derde dag van de avondklok braken in meerdere steden rellen uit. Verschillende politie-eenheden meldden dat er vuurwerk is afgestoken, de ME werd ingezet en meerdere relschoppers zijn aangehouden.

In de meeste steden was het rond 23.30 uur weer rustig. Een overzicht van de gebeurtenissen.

Den Bosch

Op verschillende plekken in Den Bosch waren er rellen. Tientallen in het zwart geklede relschoppers drongen een supermarkt binnen en ook een elektronicawinkel moest het ontgelden. Op beelden is te zien dat een auto in brand vliegt.

Alle toegangswegen naar Den Bosch werden aan het einde van de avond afgesloten om te voorkomen dat meer mensen zich bij de rellen in de binnenstad zouden aansluiten, meldt Omroep Brabant. Ook stad- en streekvervoer werd stilgelegd, alle bussen moesten naar de depots.

Er waren relschoppers op het spoor, waarna het treinverkeer tussen Den Bosch en Vught op last van de politie werd gestaakt, zegt ProRail. Enige tijd later werd het treinverkeer weer opgestart.

Vanochtend zijn verschillende ondernemers en inwoners op de been om de stad weer op te ruimen, ziet verslaggever Vincent van Rijn in het NOS Radio 1 Journaal.

Rotterdam

In Rotterdam-Zuid keerde een groep zich tegen agenten. Ze gooiden stenen en vuurwerk. Er werd geplunderd en er werden zeker vijftig mensen opgepakt, meldt de politie. De ME voerde charges uit. Een politieagent raakte gewond aan zijn been.

De politie twitterde eerder dat er traangas werd ingezet, maar besloot later dat toch niet te doen. Er waren 150 tot 200 relschoppers en er werd geplunderd, zei politiechef Willem Woelders in Nieuwsuur. Volgens politiechef Fred Westerbeke was het lastig om snel in te grijpen. "Het werd zo massaal in Zuid dat ons niet gelukt is om daar de angel eruit te halen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Burgemeester Aboutaleb had tot 04.30 uur een noodbevel afgekondigd voor het gebied rond de Groene Hilledijk en de Beijerlandselaan. Een supermarkt en een drogisterijwinkel zijn geplunderd en de politie heeft een waarschuwingsschot gelost.

Ook was er een waterkanon ter plaatse en waren de zijstraten van de Beijerlandselaan afgezet. Verslaggever Roel Pauw was in de stad en maakte een verslag.

Amsterdam

In de omgeving van de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost was het erg onrustig, maar de politie zei in de loop van de avond dat de situatie onder controle was.

Relschoppers hebben geprobeerd een politiebusje omver te duwen. Negen mensen zijn aangehouden.

Haarlem

In Haarlem gooiden relschoppers met stenen naar de politie. Dat gebeurde in het stadsdeel Schalkwijk. De politie heeft traangas ingezet. Ook is er brand gesticht.

Een persfotograaf kreeg van dichtbij een steen tegen zijn achterhoofd gegooid. Hij twitterde daar later zelf beelden van. Ook de ME zou zijn bekogeld.

Den Haag

In Den Haag is de politie aangevallen met stenen en vuurwerk. De ME is kort ingezet. Eerder op de avond vloog er een politiehelikopter over de Schilderswijk.

Strafmaat

Veel mensen hopen dat de relschoppers hard aangepakt worden en roepen op tot harde straffen. Maar dat gaat niet zomaar, legt strafrechter in Den Bosch en politierechter Lieneke de Klerk uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Geleen

Ook in Geleen is de politie ingezet tegen een groep rellende jongeren die vuurwerk gooien. De ME probeerde een groep van zo'n 150 jongeren uit elkaar te drijven, zei de politie. Er zijn twaalf mensen aangehouden, onder wie enkele minderjarigen, allemaal voor het overtreden van de maatregelen.

Helmond

In Helmond-Noord is de ME ingezet tegen relschoppers, meldt Omroep Brabant. Er werd vuurwerk afgestoken, met stenen gegooid en vernielingen aangericht. De politie weet niet precies hoe groot de groep onruststokers was.

Zwolle

Voor verschillende gebieden in Zwolle was een noodbevel afgekondigd. De ME is er ingezet en er zijn drie mensen aangehouden. Inmiddels is de situatie onder controle en weer rustig, twittert de politie. "We blijven aanwezig om de avondklok te handhaven. Wees verstandig en blijf thuis." Eerder meldde RTV Oost dat honderden jongeren door de straten renden en vuurwerk afstaken.

Verzekeringen

Wat als je auto in brand is gestoken tijdens de rellen? En hoe zit het met overheidseigendommen, zoals bushokjes? Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars vertelt hoe dit soort zaken afgehandeld worden in het NOS Radio 1 Journaal.

Almelo

In Almelo zijn acht mensen aangehouden om verschillende reden, twittert burgemeester Gerritsen.

Breda

In Breda zijn drie mensen aangehouden voor opruiing. "Maakte jij je ook schuldig aan opruiing? Dan loop je niet alleen vanavond kans om aangehouden te worden, maar ook in de komende dagen", schrijft de politie op Twitter.

Veenendaal

In Veenendaal zijn twee mensen aangehouden en is de ME ingezet. Er werd vuurwerk naar agenten gegooid en de ME is ingezet.

Urk

In Urk, waar het afgelopen weekend nog een GGD-teststraat in vlammen opging, was het gisteravond rustig. Burgemeester Cees van den Bos vertelt in het NOS Radio 1 Journaal wat zijn gemeente probeert om de rellende jongeren in toom te houden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie