Binnenland
WNL

Henk Kamp: 'Kiesdrempel zou kwaliteit van landsbestuur verbeteren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Kamp: 'Kiesdrempel zou kwaliteit van landsbestuur verbeteren'

Het invoeren van een kiesdrempel zou de kwaliteit van het landsbestuur ten goede komen. Dat zegt voormalig VVD-minister en ervaringsdeskundige als verkenner en informateur Henk Kamp in WNL Op Zaterdag. "We hebben 17 partijen in de Tweede Kamer, dat is erg onpraktisch. Een kiesdrempel zou handig zijn. In de meeste landen is dat ook het geval."

Henk Kamp: ‘Kiesdrempel zou kwaliteit van landsbestuur verbeteren’

Video niet beschikbaar

Toch is de situatie momenteel nog steeds werkbaar, zegt Kamp. "Je hebt in de Tweede Kamer partijen aan de rechterkant, in het midden en aan de linkerkant. Het zwaartepunt ligt op dit moment bij centrum-rechts. Dat komt overeen met het profiel van de VVD. De VVD heeft de afgelopen jaren bewezen dat ze in staat zijn om zowel met links als met middenpartijen een coalitie te vormen. Dat betekent dat de VVD naar verwachting ook dit keer weer daartoe in staat is." Zo zorgt de VVD voor een stabiel landsbestuur, zegt Kamp.

Identiteitspolitiek

Sommige kleinere partijen lijken maar weinig het algemeen belang te dienen en identiteitspolitiek voert soms de boventoon. "Je moet er voor het algemeen belang zitten", zegt Kamp daarover. "Als je dat niet doet, dan moet je gauw weg. Je zit er niet voor je eigen belang, of je eigen groep mensen. Je draagt medeverantwoordelijkheid voor het landsbestuur. Daar rekenen de kiezers ook op."

Kleinere partijen zoals BIJ1 en de BoerBurgerBeweging zijn geen aanwinst voor de politiek, vindt Kamp. "Maar met ons huidige kiesstelsel is dit mogelijk. Ze hebben allebei één zetel. Ik denk dat je daar niet veel klaar mee kan maken." De kleine partijen kunnen proberen publiciteit te krijgen, maar zullen weinig inbreng hebben bij het controleren van de regering, zo verwacht Kamp.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie