Binnenland
BNNVARA

Eetstoornissen worden te laat herkend en behandeld door gebrek aan kennis en financiering

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Eetstoornissen worden te laat herkend en behandeld door gebrek aan kennis en financiering

Het aantal eetstoornissen onder jongeren is de laatste jaren enorm toegenomen. De Gezondheidsraad riep deze week om een landelijke aanpak, waarmee eetstoornissen eerder herkend en behandeld kunnen worden. In De Nieuws BV vertellen kinderarts Annemarie van Bellegem en journalist en ervaringsdeskundige Tatjana Almuli over het belang van snel herkennen en behandelen.

Hoe het komt dat het aantal eetstoornissen onder jongeren zo is toegenomen de laatste tijd weet Van Bellegem niet precies. En dat is volgens de kinderarts een groot probleem: "We hebben geen exacte cijfers omdat er geen landelijk registratiesysteem is waarin we bijhouden hoeveel kinderen met anorexia er jaarlijks bijkomen." Wat wel vermoed wordt is dat corona een belangrijke rol heeft gespeeld. "In die periode waren alle zaken die invloed hebben op het ontstaan van een eetstoornis in grot mate aanwezig", aldus Van Bellegem.

Netwerkaanpak

Om grip te krijgen op de stijgende aantallen stelt de Gezondheidsraad voor om een netwerkaanpak in te stellen. Van Bellegem staat achter dit idee en vertelt waarom deze aanpak zou kunnen helpen. "Een eetstoornis aanpakken doe je niet in je eentje maar met veel betrokkenen, zoals een jeugdarts, psycholoog en ervaringsdeskundige. Deze mensen moeten elkaar wel weten te vinden." Daar zit volgens de kinderarts nu het probleem. Toen in 2015 de jeugdzorg overgedragen werd aan gemeentes, versnipperde het zorglandschap. Hierdoor kunnen de benodigde specialisten elkaar minder goed vinden. Dit zorgt voor vertragingen in het behandelproces en in het vinden van de juiste behandelplek.

Kennis

Een andere oorzaak van het te laat herkennen van eetstoornissen is volgens Van Bellegem het gebrek aan kennis onder zorgprofessionals, ouders en mensen met een eetstoornis. Daarom pleit Van Bellegem ook voor meer financiering voor onderzoek. "We weten nog heel weinig van eetstoornissen en de behandelingen daarvan."

Journalist en ervaringsdeskundige Almuli herkent zich in het verhaal dat Van Bellegem dat er nog weinig kennis is. Op haar elfde ontwikkelde zij een eetstoornis. Ze had last van 'binge eating disorder' en atypische anorexia (waarbij er geen sprake is van ondergewicht). Almuli vertelt dat ze zich niet herkende in het typische beeld van anorexia omdat ze geen ondergewicht had.

Door dit gebrek aan kennis krijgen mensen niet op tijd de juiste hulp en worden atypische gevallen zoals Almuli minder snel herkend en behandeld. "Als wij ervoor zorgen dat er meer kennis komt en een open gesprek aan durven gaan zonder vooroordeel, dan weet ik zeker dat mensen eerder naar de huisarts komen voor doorverwijzing naar de juiste hulp", aldus van Bellegem.

Mocht je vragen hebben, iemand kennen met eetproblematiek of zelf worstelen met een eetstoornis dan kun je via www.firsteetkit.nl meer informatie vinden over hoe het gesprek aan te gaan.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie