Binnenland
KRO-NCRV

'Door corona leren we allemaal een beetje huisarts te zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Door corona leren we allemaal een beetje huisarts te zijn'

"Huisartsen zijn getraind in het inschatten en nemen van risico’s", zegt huisarts Doortje Graafmans in Spraakmakers. Zij merkt dat door alle berichten over corona en de cijfers die voorbijkomen, we allemaal een beetje leren hoe het is om huisarts te zijn.

Video niet beschikbaar

Graafmans is lid van de Spraakmakers Community en deelt regelmatig haar kennis en ervaring op NPO radio 1. Door de crisis staat haar werk als eerstelijns zorgverlener vaak in de belangstelling. Daarnaast werd ze zélf ook patiënt van het virus: na wat milde klachten werd zij positief getest op corona.

Zelf corona

"De meeste huisartsen denken: patiënten worden ziek, wij nooit." Toch werd ook Graafmans goed benauwd van het virus. "Ik had continu het gevoel alsof er een riem om mijn borst getrokken zat." Ze realiseerde zich dat er mensen zijn die nog zieker worden van corona dan zij. Toch schoot soms de gedachte door haar hoofd, dat ze niet op een ic wilde eindigen.

Snelkookpan

Inmiddels is ze – zoals gelukkig ook velen – hersteld en weer aan het werk. Naast alle voorzorgsmaatregelen die ze ondernomen hebben in hun werkwijze en praktijk, krijgt ze meer bezorgde mensen aan de telefoon.

Ook vragen er meer mensen om kalmeringsmedicatie. Dat komt door een combinatie van factoren. Veel mensen zitten met het hele gezin in een kleine ruimte en ervaren veel stress. Dit werkt als een soort hogedrukpan, zegt Graafmans. Hierbij krijgt angst de vrije loopt.

Waardering zorg

Ze hoopt dat de enorme waardering voor de zorgmedewerkers tijdens deze crisis, er ook voor zorgt dat veel meer mensen in de sector gaan werken. "Dat net als met de New York Firefighters na 9/11, iedereen hier wil werken."

Ze noemt al die extra aandacht voor haar beroepsgroep "hartstikke fijn", maar voelt zich bevoorrecht in een positie te zitten waar ze ook echt iets kan doen. "Er is ook veel stil verdriet waar we ook oog voor moeten hebben."

Wat als de huisarts corona krijgt?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie