Binnenland
NOS

Chirurgen zijn voorstander van sluiting drie kinderhartcentra: 'Het is beter voor de overlevingskans van de patiënt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chirurgen zijn voorstander van sluiting drie kinderhartcentra: 'Het is beter voor de overlevingskans van de patiënt'

De academische ziekenhuizen in Groningen, Amsterdam en Leiden moeten stoppen met kinderhartchirurgie. De zorg wordt ondergebracht in het UMC Utrecht en Erasmus MC Rotterdam. Een petitie om de sluiting van het kinderhartcentrum in Groningen tegen te houden, is ruim 250.000 keer ondertekend. Maar de chirurgen zelf zijn wél voorstander van de concentratie in de zorg. In het NOS Radio 1 Journaal gaf kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen een toelichting.

Video niet beschikbaar

"Het is beter dat de zorg wordt geconcentreerd in Nederland, omdat we met een hele kwetsbare patiëntengroep te maken hebben. Het is een relatief kleine patiëntengroep met aangeboren hartafwijkingen. Daarom is het ook goed dat de behandelteams zo vaak mogelijk zo'n behandeling kunnen uitvoeren", aldus Van Leeuwen.

Vlieguren

"Het gaat om een heel breed scala aan verschillende soorten aangeboren hartafwijkingen waarvoor kinderen op jonge leeftijd, soms al een dag na de geboorte, een hartoperatie moeten ondergaan. Het kan een afwijking zijn die misschien maar vijf keer per jaar in Nederland voorkomt. Dus als elk behandelteam zo'n operatie maar één keer per jaar doet, dan wordt het team er ook niet goed in. Hoe meer vlieguren, hoe beter", zegt Van Leeuwen.

"De discussie speelt al twintig jaar. We zijn de afgelopen twee jaar heel intensief met elkaar aan het optrekken geweest om dit van de grond te krijgen. En alle professionals in Nederland staan ook achter het concentratiebesluit. Iedereen is het eens dat het beter is voor de overlevingskans van de patiënten, om de zorg te concentreren op minder locaties. Wij willen dus een positief geluid laten horen dat we wel echter het besluit van de minister staan, zodat patiënten en hun families vertrouwen blijven hebben in de beroepsgroep die deze zorg moet blijven continueren."

Planbaar

Van Leeuwen: "Zo'n besluit gaat altijd gepaard met teleurstelling en emotie. Gelukkig is het zo dat meer dan 90 procent van dit soort behandelingen allemaal planbare behandelingen zijn. Dat betekent dat het gepland kan worden in de behandelcentra wanneer er een operatie of interventie moet gebeuren. Verder is het de bedoeling dat regionale kinderhartcentra de zorg blijven verlenen zoals dat nu ook gaat."

r1jn kinderhartcentra

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie