Binnenland
NOS

Boerenbelangenvereniging waarschuwt voor voedselschaarste vanwege voorjaarsdroogte

foto: ANPfoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Boerenbelangenvereniging waarschuwt voor voedselschaarste vanwege voorjaarsdroogte

Boeren- en tuindersorganisatie ZLTO luidt de noodklok vanwege het droge voorjaar. Omdat er geen regen valt dreigen oogsten te mislukken, wat kan leiden tot voedseltekorten. Het NOS Radio 1 Journaal sprak met bestuurslid en boer Janus Scheepers.

NOS Radio 1 Journaal

ZLTO vertegenwoordigt 12.000 boeren en tuinders in Gelderland-Zuid, Noord-Brabant en Zeeland. Volgens Scheepers ontkiemen de zaden niet omdat ze droog in de grond liggen. "We kunnen de gepote en gezaaide planten niet boven krijgen of in leven houden, zo vroeg in het jaar al", zegt hij.

Graan uit Rusland

Als de oogsten deels mislukken, is de vraag of er straks nog genoeg betaalbaar voedsel is, zegt Schepers. "Voor onze mensen maar natuurlijk ook voor onze dieren. Want we maken ook producten voor de dierlijke consumptie."

Door de oorlog in Oekraïne komt er nog weinig graan uit dat land en uit Rusland, terwijl daar normaal gesproken ongeveer een derde van wereldproductie vandaan komt. Daarom is er volgens Scheepers veel graan gezaaid, maar vanwege de droogte ontkiemen de zaden niet. Dat baart hem zorgen: "Als die nu niet aan het groeien gaan dan hebben wij veel minder graan in Nederland. En in heel Europa, want de droogte is vrij uitgestrekt."

Sproeiverbod

Gisteren heeft het waterschap Brabantse Delta besloten dat in delen van Brabant niet meer beregend mag worden met water uit de sloot, beken of kanalen. Het waterschap heeft door de droogte zogenoemde onttrekkingsverboden ingesteld.

Het gemiddelde neerslagtekort is nu zo'n 60 millimeter, blijkt uit de neerslagmonitor van het KNMI. Daarmee is dit jaar, tot nu toe, een van de droogste sinds het begin van de metingen in 1906. De komende twee weken wordt er geen regen verwacht, waardoor het neerslagtekort kan oplopen tot 90 millimeter.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie