Binnenland
NOS

Gebouw pretpark Plaswijckpark in Rotterdam afgebrand, minderjarige aangehouden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gebouw pretpark Plaswijckpark in Rotterdam afgebrand, minderjarige aangehouden

De politie heeft een 14-jarige jongen aangehouden voor de grote brand in het Plaswijckpark in Rotterdam. De verdachte is aan het begin van de nacht thuis in Rotterdam gearresteerd. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Het pretpark is verzekerd voor de schade, maar vooral de vele donaties vrolijken op zegt Annemarie Blok-Weverling, voorzitter van de Stichting Plaswijckpark, in het NOS Radio 1 Journaal. "Gisteravond was ik er helemaal kapot van en nu denk ik: kom maar op. De donaties geven ons een enorme duw in de rug om verder te gaan. We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er in maart niets meer te zien is van deze ellende."

Video

In het pretpark in het noorden van Rotterdam ging het theatergebouw gisteravond in vlammen op. De politie en brandweer vermoedden al snel dat het vuur was aangestoken. Op sociale media werd een video gedeeld waarop het aansteken te zien zou zijn.

De politie kan nog niet zeggen of de tiener is aangehouden naar aanleiding van die video. "Dat filmpje is onderdeel van het onderzoek", zegt een woordvoerder.

Meer dan een gebouw

Het bijna 100 jaar oude Plaswijckpark is voor veel Rotterdammers een bekende plek. Het richt zich met name op kleine kinderen en heeft attracties, dieren en een waterspeeltuin.

Na de brand zijn in korte tijd meerdere crowdfundingacties opgezet. Bij een ervan stond de teller halverwege de ochtend al op ruim 72.000 euro. Er zitten donaties bij van 1000 en 500 euro.

Herbouw volgt

Daar zijn ze bijzonder blij met de donaties. "Hartverwarmend", zegt Blok-Weverling. "Het is werkelijk niet te geloven. Ik hoorde van de managers dat we een nieuwe beamer hadden opgehangen, maar alles is gewoon helemaal weg."

"We hadden hier een theaterruimte en een pizzarestaurant. Er werd voorgelezen, er waren theatervoorstellingen en er werd gezongen", zegt Blok-Weverling. "Veel generaties hebben hier tijd doorgebracht."

Bij de brand raakte niemand gewond. Ook de dieren in het park hebben het overleefd.

Brand Rotterdam

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie