Binnenland

Tien best beluisterde podcasts van NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tien best beluisterde podcasts van NPO Radio 1

In 2018 groeide de podcast opnieuw verder in populariteit. Het is nog geen doorbraak naar het grote publiek, maar wel een gestage groei.

NPO Radio 1 biedt alle programma’s aan als podcast, zodat je een uitzending kunt beluisteren op een plek en op een moment dat je zelf kiest. Daarnaast zijn er ook podcasts met speciale gemaakte mooie verhalen.

Dit zijn de 10 best beluisterde podcasts van NPO Radio 1 in dit jaar:

1. De Kopgroep

Tijdens de Tour de France kwam NPO Radio 1 met een podcast waarin Mart Smeets, Joost Vullings (AVROTROS) en Martijn Hendriks (NOS) dagelijks een voorschot namen op de Tour-etappe van de dag. In korte tijd raakte deze podcast bij een groot luisterpubliek een snaar.

2. Met Het Oog op Morgen

Het meest legendarische radio van NPO Radio 1 wordt uitgezonden op een moment dat veel mensen als op 1 oor liggen. Daarom is de podcast van NOS Met Het Oog op Morgen een mooie uitkomst.

3. Kunststof

De uur lange gesprekken met bekende en minder bekende gasten in de sfeer van cultuur en media zijn vier keer per week in het begin van de avond te horen op NPO Radio 1. Steeds meer luisteraars kiezen ervoor om Kunststof te beluisteren op een tijdstip die hen beter past.

4. Focus Wetenschap

Met deze podcast blijf je op de hoogte van wetenschappelijke ontwikkelingen. Het wordt gemaakt door de wetenschapsredactie van NTR.

5. Parel Radio

Deze maand vieren we de honderdste aflevering van Parel Radio, een podcast met verhalen om te koesteren in de sfeer van radiodrama en documentaires.

6. De Dag

Dit is een interessante nieuwe podcast die je elke werkdag in 20 minuten bijpraat in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen op NPO Radio 1.

7. Radar Helpt

Misschien wel de kortste en meest bondige podcast die er bestaat. In de podcast Radar Helpt krijg je in slechts anderhalve minuut praktische tips die jouw leven gemakkelijker maken.

8. Vakantieverhalen

Speciaal voor de zomervakantie stelden we een podcast samen met fijne luisterverhalen die eerder op NPO Radio 1 zijn uitgezonden. Lekker voor op reis.

9. De Jortcast

De altijd prikkelende Jort Kelder biedt in deze podcast audiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

10. OVT

De actualiteit van de geschiedenis is op zondagochtend te horen op NPO Radio 1. De podcast van OVT is geliefd bij podcastluisteraars.

Twee podcast-tips voor 2019:

* In januari verschijnt de verhalende NPO Radio 1-podcast De Brand in het Landhuis, een spannend zoektocht van theatermaker Simon Heijmans om uit te zoeken hoe het zit met een mysterieuze brand in het landhuis Zionsburg in het Brabantse Vught. Bij de brand kwam de vermogende landgoedeigenaar om het leven. Zijn fortuin verdween, evenals zijn kostbare schilderijen. Vijftien jaar na deze brand onderneemt Heijmans in opdracht van de NTR een poging om de waarheid te achterhalen. Hij stuit op allerlei onverwachtse weerstanden.

* Vanwege het 100-jarig bestaan van de radio in 2019 is er elke vrijdag een nieuwe aflevering van de podcast Hallo Hier Hilversum, waarin Vincent Bijlo en Ger Jochems de archieven van Beeld en Geluid doorspitten op zoek naar prachtige radioverhalen. Ze bespreken thematisch bekende radiopersoonlijkheden, radio-eigenaardigheden, radioprogramma's en andere radio-weetjes die in het collectieve audiogeheugen staan gegrift. Een must voor radioliefhebbers.

Ster advertentie
Ster advertentie