Binnenland
AVROTROS

Keukensponsjes hebben even veel bacteriën als poep

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Keukensponsjes hebben even veel bacteriën als poep

Lekker je aanrecht schoonmaken met een keukensponsje? Na een Duits onderzoek denk je daar wel twee keer over na. Dat sponsjes en vaatdoekjes niet erg hygiënisch zijn bij veel gebruik was al wel duidelijk, maar nu blijkt dat het aantal bacteriën in een keukenspons jarenlang is onderschat.

Bij de Universiteit van Furtwangen in Duitsland heeft een team wetenschappers onderzoek gedaan naar de bacteriën in 14 sponsjes. Ze vonden maar liefst 362 verschillende soorten bacteriën en vooral de bacteriedichtheid was opvallend: maar liefst 82 miljard per kubieke inch spons. Dat is volgens onderzoeker Dr. Egert net zo’n hoge bacteriedichtheid als in poep. ''Er zijn waarschijnlijk geen andere plekken op de wereld met zo’n grote bacteriedichtheid'', voegt hij er voor de zekerheid nog aan toe in de New York Times. De reden voor de hoge concentratie bacteriën is dat een spons de perfecte condities heeft voor bacteriën om zich te vermeerderen: nat, warm en voedzaam.

De tip om de spons schoon te maken in de magnetron in de hoop dat dat de bacteriën doodt, wordt meteen de wereld uit geholpen. De ergste bacterie vermeerdert zich daar alleen maar door, stelt de onderzoeker. Het beste is om ze in de wasmachine te doen op het heetste programma, en ze sowieso niet langer dan een week te gebruiken.

Wat is er trending op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het elke dag op een rij in TrendingVandaag. Kijk hier voor alle items die Lammert in TrendingVandaag bespreekt.

Ster advertentie
Ster advertentie