Binnenland
NOSNTR

Russische spionnen in Nederland: dit is wat ze hier deden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische spionnen in Nederland: dit is wat ze hier deden

Er is meer duidelijk over de zeventien Russische inlichtingenofficieren die Nederland eind maart het land uitzette. "Ze deden allemaal alsof ze diplomaat waren", vertelt redacteur Ben Meindertsma in Nieuws en Co. Hij werkte mee aan een groot onderzoek naar de spionnen van de NOS, Nieuwsuur en De Tijd.

Van twee spionnen weten we dat ze zich bezig hielden met hightech, vertelt Meindertsma. "Dat waren mensen met een technische achtergrond, die waarschijnlijk hier waren om op zoek te gaan naar microchips. Die zijn heel interessant voor het Russische leger." De spionnen zochten bijvoorbeeld naar kennis over de chips bij universiteiten.

Versleutelde communicatie

Ook waren er spionnen die zich bezig hielden met contraspionage, vervolgt Meindertsma. "Zij hielden vooral in de gaten wat de AIVD en de MIVD deden." Daarnaast waren er nog zes spionnen die bezig waren met encryptie. "Dat zijn mensen die ervoor zorgden dat versleutelde geheime boodschappen van Nederland naar Moskou kwamen."

Weinig zin meer

De inlichtingenofficieren zijn begin dit jaar het land uitgezet. De Russische geheime communicatie vanuit West-Europa naar Moskou is daarmee een stuk moeilijker geworden. "Dit zorgt ervoor dat spionage in Westerse landen weinig zin meer heeft. Je kunt nog wel spioneren, maar als je die kennis niet naar Moskou kunt sturen, heeft dat niet veel nut meer.’"

Russische spionnen in Nederland: wat deden ze precies?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie