Binnenland
KRO-NCRV

Minister aan bedrijven: geef mbo’ers nu echt meer stagevergoeding

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister aan bedrijven: geef mbo’ers nu echt meer stagevergoeding

Minister Robbert Dijkgraaf vraagt, in navolging van een oproep in een speciale thema-uitzending van Spraakmakers, bedrijven nóg een keer om mbo-studenten een eerlijke stagevergoeding te geven.

Video niet beschikbaar

Even terug in de tijd. Twee maanden geleden maakten we met KRO-NCRV's eigen minister van oplossingen, Nienke Meijer, een uitzending op de werkkamer van de echte minister, minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Doel van het hele project dat Spraakmakers startte – omgedoopt tot #druk - was om de druk op onze mbo-studenten omlaag te krijgen. Wij vroegen de minister: wat kan er nou gebeuren? Hoe kan het beter? Nou, hij is aan de slag gegaan. Beloofde ook om een brief uit te brengen. En die is er vandaag.

Belangrijke afspraken

"Ik heb een brief gestuurd naar alle praktijkbegeleiders", verklaart Dijkgraaf nu. "Dat zijn de mensen in de bedrijven die stagiairs begeleiden. En ik heb ze uitgelegd dat we belangrijke afspraken met elkaar hebben gemaakt, waaronder over het belang van een goede stagevergoeding."

Met gemaakte afspraken doelt hij op het Stagepact, dat vertegenwoordigers van studenten, mbo-scholen, docenten, werknemers, werkgevers en overheden begin dit jaar hebben ondertekend. Een eerlijke beloning is een van de vier punten hieruit.

Druk uitoefenen op werkgevers

De brief moet je niet zien als een vriendelijke, vrijblijvende reminder, benadrukt hij. Er wordt volgens hem "echt wel" druk uitgeoefend op werkgevers. Bovendien kijkt het ministerie "heel scherp" mee met CAO-onderhandelingen.

Richtlijn is wat hem betreft een bedrag van rond de 747 euro – niet toevallig ook het bedrag dat de Rijksoverheid aan studenten lapt. Het landsbestuur maakt daarin geen tussen studierichting. Van mbo’er tot universitair geschoold – iedereen krijgt hetzelfde. "Wij geven zelf als rijksoverheid een mooi voorbeeld. Dus laat het vooral navolging krijgen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie