Binnenland
NOS

Nederland blijft op slot voor familie van buiten de EU: 'Het is echt niet eerlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland blijft op slot voor familie van buiten de EU: 'Het is echt niet eerlijk'

Pakjesavond, kerst, verjaardagen. Mensen met ouders, broers en zusters in een ver buitenland moeten dit jaar terugvallen op hun skype-verbinding voor familiecontact. Versoepeling van het inreisverbod zit er deze feestperiode niet in.

Video niet beschikbaar

Basak Manders uit Heeswijk-Dinther beviel drie maanden geleden van haar tweede dochter. Haar ouders wonen in Turkije. Ze wilden bij de bevalling zijn en hadden hun kleinkind graag willen vasthouden en knuffelen, vertellen ze via skype. Maar vanwege de coronaregels kan dat niet. Heel verdrietig, vinden ze.

Manders noemt de situatie triest. "In maart ging Nederland in lockdown. Daar had ik toen begrip voor. Daarna kwam de versoepeling en gingen grenzen langzaam weer open. Topsporters, zakenlieden mochten weer reizen. Blijkbaar is er meer mogelijk, maar niet voor familieleden. Dat vind ik echt niet eerlijk", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Zelf naar Turkije gaan met twee kleine kinderen vindt Manders te riskant. De kans op besmetting is te groot.

Recht op familieleven

Andrea Morales uit Den Bosch herkent de situatie. "Het is ook mijn verhaal, en van heel veel mensen in Nederland." Morales is een van de initiatiefnemers van de actie 'Families van buiten de Europese Unie, wij missen jullie'. Haar familie woont in Ecuador. Haar broer zit in de VS. De laatste keer dat zij elkaar zagen was in februari in Mexico.

Een week geleden overhandigde Morales zo'n 300 kindertekeningen aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. Met daarbij het dringende verzoek om versoepeling van het inreisverbod voor 1e en 2e-graads familieleden van buiten de Europese Unie. Want waarom wel de topsporters, de zakenlieden, de wetenschappers en mensen met een geliefde in een ver buitenland? "Onze kinderen hebben recht op familieleven met familie in het buitenland", vindt Morales.

Ook Morales zegt dat ze begrip had voor de reisbeperkingen die eerder dit jaar werden ingesteld. Maar die kunnen volgens haar niet blijven voortduren. "Dat hoort niet in een rechtsstaat."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie