Binnenland
NOS

Maximumsnelheid overal terug naar 100 kilometer per uur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maximumsnelheid overal terug naar 100 kilometer per uur

De maximumsnelheid wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Wel mag tussen 19.00 en 06.00 uur nog 130 worden gereden, waar het nu overdag al mag.

Dat is de belangrijkste stikstofmaatregel die het kabinet voor de korte termijn neemt, melden bronnen aan de NOS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De coalitie heeft vanochtend een akkoord bereikt over stikstofmaatregelen die ertoe moeten leiden dat de bouw op korte termijn wordt vlotgetrokken. Veel bouwprojecten liggen stil door de stikstofcrisis of dreigen stil te vallen.

Het kabinet gaat de plannen vandaag verder uitwerken en wil ze morgenochtend presenteren, zei premier Rutte. Welke maatregelen het zijn, wilde hij nog niet bekendmaken.

Maximumsnelheid

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zegt niet vrolijk te worden van de maatregelen, maar noemt ze wel het beste voor het land. Zijn 'autopartij' is geen voorstander van een verlaging van de maximumsnelheid.

De maatregel zou echter zo veel stikstofuitstoot schelen, dat het kabinet alsnog de ambitie kan waarmaken om volgend jaar zo'n 75.000 woningen te bouwen.

Veevoer

Daarnaast zijn er waarschijnlijk afspraken gemaakt over enzymrijk veevoer waardoor koeien minder ammoniak uitstoten, en over een opkoopregeling voor oude, vervuilende auto's.

Rutte benadrukte dat dit plan voor de korte termijn is en dat er na dit pakket nog veel moet gebeuren. Volgende maand komt er een plan dat de neerslag van stikstof in de Natura 2000-gebieden op de lange termijn moet verlagen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het uitkopen van boeren die willen stoppen met hun bedrijf.

Ster advertentie
Ster advertentie