Binnenland
BNNVARA

Voortekenen van de lente in januari: een broedende stadsduif

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Voortekenen van de lente in januari: een broedende stadsduif

In mei leggen alle vogels een ei. Tenminste, dat was toch de regel? Niet alle vogels houden zich daaraan, waaronder de stadsduif. Veel stadsduiven hebben nu, in januari, al een nest met jongen. De stadsecoloog van Amsterdam, Remco Daalder, vertelt in Vroege Vogels over de voortekenen van de lente in vogelland.

Broeden in de winter? De stadsduif doet het

Het merendeel van de vogels is nog niet bezig met het leggen van eieren. Maar, ze hebben al wel de lente in de kop. Meerkoeten zijn druk aan het paren. Houtduiven koeren er op los en de merel oefent haar zangkunsten. En, ondanks de kou, hebben veel stadsduiven een nestje met jongen.

Stadsduif en haar jongen

Ook al is het winter, de stadsduif blijft het hele jaar eieren leggen en haar jongen grootbrengen. In de stad heeft de duif namelijk genoeg te eten. De vogel heeft genoeg aan zaadjes en het afval dat de mens achterlaat. Op kleine richels, in kieren en gaten bouwt de stadsduif haar nesten. Dat is niet gek: de duif stamt namelijk af van de rotsduif.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blauwe reiger

Stadsduiven zijn niet de enige winterse broeders. Hoewel ze nog geen eieren hebben gelegd is de man van de blauwe reiger ook al flink bezig met het bouwen van nesten. Er wordt af en aan gevlogen met takken om een zo mooi en imponerend nest te creëren. Dit doet hij omdat daar de vrouwtjes op af komen. De blauwe reiger is ook vroeg in het seizoen met het leggen van eieren.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie