Binnenland
BNNVARA

Twee boeren over de eerste gesprekken tussen kabinet en boeren

foto: Roel Wijnants - Vroege Vogelsfoto: Roel Wijnants - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee boeren over de eerste gesprekken tussen kabinet en boeren

De bemiddelingsgesprekken tussen boeren, natuurbewegingen en de regering zijn begonnen. Na wekenlange protesten zitten de partijen, onder leiding van Johan Remkes, met elkaar om tafel. Afwezig zijn boerenactiegroepen Agractie en Farmers Defence Force. Zij worden vertegenwoordigd door landbouworganisatie LTO. Twee boeren, die vrijdag wel spraken met Remkes zijn melkveehouder en LTO lid Alex Datema van BoerenNatuur en Annette Harberink van de Caring Farmers. Bij Vroege Vogels doen ze verslag van de bijeenkomst.

Doelen in stand

Grote vraag is hoe Nederland uit de stikstofimpasse komt. Het kabinet is tot op heden nog steeds van plan om niet te tornen aan de doelen, die ze eerder dit jaar hebben gesteld. In 2030 moet de stikstofuitstoot in Nederland gehalveerd zijn. De gevolgen van deze plannen voor de landbouwsector zullen groot zijn. Naar verwachting moet in sommige gebieden een meerderheid van de boeren stoppen.

Voor de meeste boerenorganisaties is die eis van 50% reductie onacceptabel. Wat hen betreft moet dat van tafel. Ook willen zij af van de zogeheten kritische depositiewaarde. Dit meetinstrument van het RIVM geeft aan hoeveel stikstof in een gebied maximaal op de bodem mag terechtkomen. Verder zijn veel boerenorganisaties ontstemt over de manier waarop het kabinet de plannen heeft gepresenteerd.

Veel boeren zijn zich rot toen ze het stikstofkaartje van Minister Van der Wal zagen, waarop alle reductiedoelen op ingetekend waren. De minister van stikstof zwakte de status van het kaartje af, na alle ophef. Maar het kwaad was toen al geschied.

Schoon en leefbaar land

Het kabinet heeft in het coalitieakkoord afgesproken dat de stikstofuitstoot in 2030 met ten minste 50% naar beneden moet. Ook moet driekwart van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden dan op een gezond niveau zijn. In april liet minister Van der Wal in een brief naar de Tweede Kamer al weten dat er rigoureuze plannen aan zaten te komen om het stikstofprobleem aan te pakken. "Een schoon, leefbaar land met ruimte voor ondernemers. Dat is voor mij de finishlijn van de stikstofaanpak."

"Daarvoor is werk aan de winkel, want de natuur is verzwakt en als gevolg daarvan is nu te weinig ruimte beschikbaar voor nieuwe woningen of voor bedrijven en boeren die een onderneming willen starten of uitbreiden. Om de stikstofproblematiek het hoofd te bieden gaan we de stikstofuitstoot versneld fors verminderen – vrijwillig waar het kan, verplicht waar dat niet lukt."

Gesprekken tussen boer en kabinet

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie