Binnenland
WNL

Rechtsgeleerde Paul Cliteur: 'Diversiteit zou ideologisch moeten zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtsgeleerde Paul Cliteur: 'Diversiteit zou ideologisch moeten zijn'

In Nederland wordt steeds meer ideologische diversiteit geweerd uit universiteiten, omroepen en debatcentra. Dat stelt rechtsgeleerde Paul Cliteur in WNL op Zaterdag.

“Er is steeds minder ambitie om in gesprek te gaan met mensen die er andere ideologische opvattingen op na houden”, aldus Cliteur.

“Mensen gaan steeds meer in hun eigen bubbel zitten en proberen vanuit die eigen bubbel de controle te krijgen over instellingen. Dat is jammer, want dat doet geen recht aan het diversiteitsideaal.”

“Diversiteit zou ideologische diversiteit moeten zijn”, vervolgt de rechtsgeleerde. “En niet dat mensen met verschillende huidskleur vertegenwoordigd moeten zijn in een bepaalde instelling. Waar het om gaat is ‘view point diversity’. Dat is een beetje op de terugtocht tegenwoordig.”

Als voorbeeld noemt Cliteur de PVV. “De op één na grootste partij van Nederland is totaal niet vertegenwoordigd in debatcentra of in universiteiten. Als een rector zegt: ‘we moeten meer diversiteit hebben’, dan zeg ik: ‘dat is leuk, zorg eens dat er wat hoogleraren komen met een PVV-achtergrond’. Maar dat is niet zoals diversiteit wordt gezien. Men spreekt over diversiteit, maar bedoelt eigenlijk meer mensen van de eigen kleur.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie