Binnenland

Gaat naheffing fiscus 1600 Amsterdamse straatdealers afschrikken?

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat naheffing fiscus 1600 Amsterdamse straatdealers afschrikken?

De Belastingdienst moet worden ingezet om de criminele winsten van straatdealers in Amsterdam af te pakken. Dat wil het CDA in Amsterdam en in de Tweede Kamer. Maar is dat wel een haalbaar plan?

Zo’n 1600 straatdealers lopen er rond in Amsterdam, blijkt uit nieuwe cijfers van de Amsterdamse politie. Die dealers zorgen voor veel overlast. Als ze gepakt worden krijgen ze meestal een boete en een gebiedsverbod, maar dat schrikt ze niet af. "De straffen zijn te laag", zegt fractievoorzitter Diederik Boomsma van het CDA in Amsterdam. "Dealers zien de boete als bedrijfsrisico. Als ze lachen om die boete, moeten we wat anders bedenken."

Boomsma wil, samen met Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, dus de Belastingdienst inzetten. Dat gebeurt nu al bij henneptelers. Of dat effectief is, weet Boomsma niet.

Misbruik van bevoegdheden

Advocaat Peter Plasman, die regelmatig drugsdealers vertegenwoordigt, noemt het CDA-plan 'belachelijk' en 'fout'. Hij vindt het inzetten van de Belastingdienst 'een prima definitie van het misbruiken van bevoegdheden'. Daarnaast denkt Plasman niet dat een naheffing van de Belastingdienst afschrikwekkend werkt. En, in tegenstelling tot bij henneptelers, is het lastig om te bewijzen hoeveel een straatdealer heeft verdiend. "Straatdealers zijn vaak loopjongens die hun geld meteen afgeven aan mensen achter de handel zitten. De enige manier om te bewijzen hoeveel zo iemand verdient, is om 'm intensief te volgen, dan heb je er één. Dat is niet realistisch."

Blow- en bral-toeristen

Ondanks alle kritiek wil CDA’er Boomsma dat er goed naar zijn plan gekeken wordt. Hij wil de Amsterdamse binnenstad 'terugveroveren op de beschaving'. Daarom wil hij ook de kopers en gebruikers van drugs aanpakken. "We moeten af van het imago van Amsterdam als stad voor blow- en braltoeristen. Het is geen oplossing om maar bij de pakken neer te zitten."

Ster advertentie
Ster advertentie