Binnenland
NOS

'Een politiek monument' en 'een handelaar in herrie': Jan Nagel zwaait af

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een politiek monument' en 'een handelaar in herrie': Jan Nagel zwaait af

Hij was een van de voormannen van de Nieuws Links-beweging in de PvdA, richtte Leefbaar Hilversum en later Leefbaar Nederland op, net als de partij PRDV en uiteindelijk 50Plus. Jan Nagel is met recht een 'politiek monument' te noemen, zoals De Nieuws BV hem schetste. Na de provinciale verkiezingen vertrekt hij uit de Eerste Kamer.

Max van Weezel sprak uitgebreid met Nagel in NOS Met het Oog op Morgen.

NRC bestempelde Nagel als 'een handelaar in herrie', maar daar is de politicus het uiteraard niet mee eens. "Ik zeg gewoon waar het op staat. Men heeft me nooit betrapt op dat ik niet de waarheid sprak."

50Plus wordt de laatste tijd geteisterd door interne brandjes. Zo stapten in mei zeven van de acht bestuursleden op en werd onlangs de banden met het wetenschappelijk bureau van de partij verbroken.

Nagel doet de tumult af als franje. "Ik wil niet kwaad worden, maar als ik kwaad mocht worden was het om dit. Kijk naar andere partijen, hoe Cohen bij de PvdA werd afgeserveerd of wat er bij VVD allemaal gebeurt. Dat soort dingen spelen bij ons niet. En seksschandalen al helemaal niet."

Op z'n 17e het Krasnapolsky geregeld

Nagels politieke carrière begon in 1957 bij de SVO, de scholierenpersorganisatie. "Als hoofdredacteur van de schoolkrant kwamen we nergens binnen, daarom zijn we zelf perskaarten gaan drukken." In het Amsterdamse Krasnapolsky werd het gevierd, met een grootste avond. Nagel was toen 17.

Jan Nagel in 1977

Het kenmerkt de persoon Nagel. Organiseert grootse evenementen, is een tikkie verongelijkt en een beetje anti-establishment. "Serieuze zaken moet je serieus behandelen, maar je moet ook kunnen lachen", zegt Nagel daarover.

Quote

Ik kom op voor mensen die onrecht worden aangedaan

Jan Nagel

Later sloot Nagel zich bij de PvdA aan. Hij werd er onder meer bekend door zijn uitspraak: 'ouwe lullen moeten weg'. Het reageerde daarmee op de weerstand die bestond tegen zijn plan om de leeftijd voor het minimumloon te verlagen. Dat was toen nog 25 jaar. "Wij kwamen voor onze leeftijdsgenoten op!"

Begonnen als belangenbehartiger voor jongeren, komt hij inmiddels op voor ouderen, als oprichter van 50Plus. Opportunisme? "Ik kom gewoon op voor mensen die onrecht worden aangedaan!"

Volgend jaar zwaait Nagel af. "Ik ben een politieke loods, dus als ze me wat vragen... In mijn hart blijf ik betrokken."

Ster advertentie
Ster advertentie