Binnenland
NOSNTR

D66 wil wel praten over Trumps verzoek IS-strijders, CDA en CU zien bezwaren

foto: REUTERSfoto: REUTERS
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 wil wel praten over Trumps verzoek IS-strijders, CDA en CU zien bezwaren

In de coalitie wordt verschillend gedacht over het verzoek van Trump om gevangengenomen IS-strijders uit het eigen land op te nemen en te berechten.

Volgens de Amerikaanse president zijn zijn Koerdische bondgenoten anders gedwongen hen vrij te laten, zo zei hij gisteren. Het gaat om een groep van zo'n 800 gevangenen uit verschillende Europese landen die vastzitten in Koerdische kampen in Noord-Syrië. In Nieuws en Co vertelt politiek verslaggever Hans Andringa hoe de politieke partijen in Nederland dit precies voor zich zien.

Coalitiepartij D66 wil dat het Nederlandse kabinet met andere Europese landen gaat praten over het verzoek van de Amerikanen. Ook wil fractievoorzitter Jetten dat het kabinet in ieder geval gaat zorgen dat de IS-strijders niet vrijkomen.

Ruimte voor chaos

CDA is gereserveerd over het ophalen en berechten van de gevangenen. CDA-partijleider Buma: "Het grote probleem in Syrië is in de eerste plaats ontstaan, omdat de Amerikanen nu zeggen weg te gaan. Dat opent daar ruimte voor chaos."

De ChristenUnie wijst op de gevaren en weet niet of terughalen veilig is. "Het is een groot risico. Het zijn mensen die oorlogsmisdaden hebben begaan", aldus partijleider Segers. Premier Rutte wilde vanmorgen geen reactie geven.

Ster advertentie
Ster advertentie