Binnenland

Harbers wees ook na kinderpardon-akkoord nog zelf verblijfsvergunningen toe

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Harbers wees ook na kinderpardon-akkoord nog zelf verblijfsvergunningen toe

Staatssecretaris Harbers van Asiel heeft de afgelopen twee maanden nog persoonlijk verblijfsvergunningen verstrekt aan minderjarige asielzoekers die eerder een aanvraag voor het kinderpardon hadden ingediend. De staatssecretaris mag hier zelfstandig over beslissen bij bijvoorbeeld schrijnende asielzaken.

Dat Harbers recent met de hand over zijn hart streek is opvallend, want hij wil zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid juist afschaffen. Eind januari kwamen de coalitiepartijen dat schrappen ook overeen als onderdeel van het akkoord over het kinderpardon. Vooralsnog bestaat de mogelijkheid echter nog.

Sinds 29 januari heeft de staatssecretaris elf mensen, onder wie zes kinderen, een verblijfsvergunning gegeven. Drie van die kinderen hadden eerder een aanvraag voor een kinderpardon ingediend, antwoordt het ministerie van Justitie en Veiligheid na vragen van de NOS. Justitie wil niet toelichten om wie het gaat.

Eerdere uitspraken

Eerder werd bekend dat de staatssecretaris tussen oktober 2017 en september 2018 bij 59 mensen zijn discretionaire bevoegdheid gebruikte om verblijfsvergunningen te verlenen.

Harbers zei eind januari tijdens een debat in de Tweede Kamer van de bevoegdheid af te willen omdat het afgewezen asielzoekers zou uitnodigen lang in Nederland te blijven: "Ik heb letterlijk gezien en van voorgangers gehoord dat het simpele feit dat die bevoegdheid bestaat, de indruk wekt dat er los van de rechter ook nog altijd een soort van rechter in laatste instantie is".

Indammen

Het schrappen van de discretionaire bevoegdheid is al langer een wens van Harbers partij, de VVD. In november vorig jaar stelde die al voor om de rol van de staatssecretaris in te dammen. De andere coalitiepartijen waren toen nog fel tegen.

Dat veranderde eind januari toen de coalitiepartijen overeenkwamen dat het kinderpardon werd afgeschaft. Er kwam een afsluitregeling waar 1070 aanvragen voor binnenkwamen, maar onderdeel van het akkoord was ook het afschaffen van de discretionaire bevoegdheid. Voortaan zou de bevoegdheid om over schrijnende gevallen te beslissen komen te liggen bij de directeur van de IND.

Vooralsnog bestaat de discretionaire bevoegdheid dus nog. Vermoedelijk wordt later vandaag meer bekend over wanneer de regeling definitief wordt afgeschaft.

Ster advertentie
Ster advertentie