Binnenland
EO

'Stop met het kappen van bomen voor biomassa'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop met het kappen van bomen voor biomassa'

Meerdere milieuorganisaties uit heel Europa zijn het erover eens. Stop met het kappen van bomen om daar duurzame energie van te maken. Maar volgens de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie gebeurt dat helemaal niet. "We gebruiken snoeiafval uit bossen", zegt voorzitter Olof van der Gaag in Dit is de Dag.

De milieuorganisaties dagen de Europese Commissie voor de rechter om aan te geven dat bomen niet gekapt moeten worden voor de biomassa. "Het draagt niet bij aan de klimaataanpak, het herstel van biodiversiteit en de luchtkwaliteit,| zegt Fenna Swart van het Comité Schone Lucht.

Volgens Olof Van der Gaag van de NVDE, die ook vindt dat er niet zomaar bomen gekapt moeten worden, hebben we alle bronnen van duurzame energie hard nodig. "We moeten heel snel klimaatverandering tegen gaan, en zorgen dat we minder afhankelijk worden van het peperdure aardgas uit Rusland. Daar hebben we windmolens, zonnepanelen, en duurzame biomassa gemaakt van snoeiafval hard voor nodig."

Swart noemt het 'stuitend' dat Van der Gaag dit beweert. "Op dit moment zie je twee keer per maand, schepen uit Letland naar Europa en Nederland varen met aan boord 30.000 ton hout, van vers gekapte bossen."

Riet is de oplossing

Als het aan boswachter Arjan Postma zit, doen we helemaal niets meer met het hout. "We moeten op een grote oppervlakte riet gaan telen. Dat is een mooie vorm van biomassa, planten die snel groeien en snel geoogst kunnen worden. En dan krijg je het gewoon uit Nederland."

Swart heeft met haar collega's de Europese Commissie een bepaalde periode gegeven voor bezinning. "Frans Timmermans en Diederik Samsom hebben hier een hoofdpijn dossier aan, en die moeten zich nu bezinnen. Over 16 weken zullen we het weten."

Ster advertentie
Ster advertentie