Binnenland
NOS

Kort geding in gehandicaptenzorg: 'Zorgkwaliteit staat onder druk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kort geding in gehandicaptenzorg: 'Zorgkwaliteit staat onder druk'

In Den Haag begint straks om 9 uur een juridische strijd over de zorg voor mensen met een beperking. Bijna 60 gehandicaptenzorg-organisaties vinden dat ze volgend jaar te weinig geld krijgen. Ze hebben daarom een kort geding aangespannen tegen de zorgkantoren, waarmee ze de contracten afsluiten. Theo van Uum is directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Kort geding van gehandicapten-zorgorganisaties tegen zorgkantoren

"Onze sector verkeerd in zwaar weer", aldus Van Uum. Die meldt dat het aantal organisaties die in de rode cijfers zit flink is gestegen in 2022.

Persoonlijke aandacht

In 2024 zou er nog meer gekort worden op de gehandicaptenzorg. "Daardoor komen de kwaliteit en de toegankelijkheid onder druk te staan." En daarom is er volgens Van Uum een kort geding aangespannen. Die vindt dat de zorg niet nog verder onder druk mag komen te staan. Een gevolg kan zijn dat er minder persoonlijke aandacht is voor de cliƫnten, maar ook dat er minder tijd en ruimte is voor activiteiten. Terwijl ook die activiteiten heel belangrijk zijn voor de mensen met een beperking.

Een ander risico is dat er schaalvergroting komt. Hierdoor zouden sommige locaties moeten sluiten, waardoor bijvoorbeeld familie ook een stuk verder moeten reizen. "Ook kan het ervan komen dat organisaties besluiten niet langer zorg te bieden aan mensen met een hele intensieve zorgvraag", aldus Van Uum. Daar gaat nu namelijk veel geld heen. Volgens Van Uum kan dat ertoe leiden dat er meer mensen op een wachtlijst komen te staan.

Balen

In totaal zit een kwart van de organisaties in de gehandicaptenzorg in de rode cijfers. Van Uum vreest dat gaat stijgen tot misschien zelfs driekwart als de bezuinigingen niet van de baan worden geschoven. "En als je langere tijd in het rood staat dan kan je dat op den duur niet volhouden", zegt Van Uum, die de situatie 'zeer ernstig' noemt.

Liever had hij het geld voor het kort geding natuurlijk gebruikt voor de zorg zelf, maar hij zegt niet anders te kunnen. Hij noemt het onaangenaam dat er nu een kort geding is. Maar niets doen zat er niet in: "In het belang van de goede zaak, om mensen met een beperking een betekenisvol leven te geven."

gehandicaptenzorg

Ster advertentie
Ster advertentie