Binnenland

'Monique B. zit mogelijk al acht jaar onterecht vast voor moord'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Monique B. zit mogelijk al acht jaar onterecht vast voor moord'

[NOS] Monique B. uit Rijswijk zit mogelijk al acht jaar onterecht in de cel voor moord. Dat zegt de projectgroep Gerede Twijfel, een gerenommeerde groep onderzoekers die de zaak van B. bestudeerde. B. is veroordeeld voor het doodsteken van een vrouw van 78. Ze werkte bij haar als thuishulp en kreeg zestien jaar celstraf opgelegd

Projectgroep Gerede Twijfel vindt dat er niet goed gekeken is naar andere mogelijkheden, zegt Peter van Koppen, die de groep leidt. Gerede Twijfel schetste drie scenario's. "B. was bejaardenverzorgster en kwam er regelmatig. Maar de laatste tijd niet meer. Als je iemand vaak in huis hebt gehad, levert dat allerlei sporen."

Naast het moordscenario is er dus ook een schoonmaakscenario. "Het derde scenario is helemaal niet onderzocht: het diefstalscenario. Waarbij mevrouw bij het slachtoffer geld stal, waar een vermoeden was dat ze dat ook bij andere klanten deed. Ook dat zou vergelijkbare sporen opleveren", zegt Van Koppen.

Maar de politie heeft die scenario's niet goed afgewogen. "En daarmee de rechtbank en het Hof ook niet. En het gevolg daarvan is dat je nu niet meer goed kunt zeggen wat er precies is gebeurd."

Ster advertentie
Ster advertentie