Binnenland
NOS

'Werken op Schiphol is niet gezond en veilig genoeg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Werken op Schiphol is niet gezond en veilig genoeg'

Op Schiphol zijn de snelheid van het werk en lage kosten belangrijker dan de veiligheid van het personeel van onder meer beveiligings- en schoonmaakbedrijven, concludeert vakbond FNV na een enquête onder 1100 medewerkers.

Volgens de vakbond komt dat doordat er veel bedrijven op Schiphol actief zijn, die met elkaar concurreren om werk te behouden ten koste van het personeel. "Op een normale grote luchthaven zoals bijvoorbeeld Frankfurt zijn slechts twee afhandelingsbedrijven aanwezig, dat aantal is ook verplicht. Maar de luchthaven Schiphol vindt het nodig om zelfs in crisistijd het aantal afhandelingsbedrijven uit te breiden tot acht. Die bedrijven vechten elkaar de pan uit, het moet steeds goedkoper en uiteindelijk is het de werknemer die daardoor heel slechte arbeidsvoorwaarden heeft en die te maken krijgt met de hoge werkdruk', zei Joost van Doesburg van FNV Luchtvaart in het NOS Radio 1 Journaal.

Onveilige situatie

"Er gaat heel veel mis op de luchthaven. Schiphol is de goedkoopste luchthaven van Europa en uiteindelijk betaalt iemand daar de prijs voor. En de prijs die wordt meestal betaald door de schoonmakers, het afhandelingspersoneel en de beveiligers." Dat heeft volgens van Doesburg een grote invloed op de veiligheid: "Die mensen moeten vaak fysiek zwaar werk doen, ook nog eens in een omgeving waar de luchtkwaliteit vrij slecht is en de werkdruk erg hoog. Je ziet dat er sprake is van veel burn-outklachten, veel mensen voelen zich onveilig op hun werkplek. Er zijn veel veiligheidsincidenten waardoor ook de vliegveiligheid in gevaar komt."

Kwaliteit is leidend

Schiphol zegt in een reactie dat in elke aanbesteding kwaliteit leidend is, en dat er ook wordt gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Ook zegt de luchthaven dat het wettelijk is toegestaan om dit aantal bedrijven actief te laten zijn op Schiphol, en dat het aan de overheid is om dat aantal te beperken als die wens bestaat.

"De veiligheid waar FNV een punt van maakt, die waarneming hebben wij niet", zegt een woordvoerder van de luchthaven. "Op basis van gesprekken die wij voeren met bedrijven is Schiphol een veilige plek." De luchthaven gaat de enquête wel bekijken, en als er concrete voorbeelden zijn gaan ze in gesprek, zegt de woordvoerder.

Vervuilde lucht

Veiligheidsincidenten die zijn gemeld in de enquête zijn onder meer te hard rijden en aanrijdingen met schade aan vliegtuigen tot gevolg. Ook zouden veel respondenten last hebben van rug-, nek- en schouderklachten en wordt het werken in vervuilde lucht van opstartende en taxiënde vliegtuigen genoemd als probleem.

Later vandaag voeren dertig medewerkers actie op Schiphol voor betere arbeidsvoorwaarden.

Schiphol

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie