Binnenland
NOS

Is het in Nederland tijd voor een watertransitie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het in Nederland tijd voor een watertransitie?

In deze tijden van toenemende droogte wordt de roep om minder water te verspillen groter. We kregen recent al het advies om met de kookwekker onder de douche te gaan staan maar is dat genoeg? Hans Middendorp, politiek woordvoerder van de Algemene Waterschappartij voor provincies en waterschappen, denkt van niet. Volgens hem is het tijd voor de "water-transitie". Wat dat precies inhoudt, vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Transitie

Volgens Middendorp moet er een omslag komen in de omgang met water. "We moeten het regenwater veel beter vasthouden. Het water heeft tijd nodig om in de grond te zakken. We moeten het grondwater beter beheren. Het wordt op heel veel plaatsen opgepompt. Als je het diep oppompt is dat niet zo erg, maar als je het ondiep oppompt, kan dat voor droogte zorgen."

Maar je kunt ook in eigen huis kijken voor zo'n transitie. Ruwweg twee derde van het water wordt verbruikt in huishoudens. "Een gemiddelde Nederlander verbruikt volgens het CBS zo'n 134 liter per dag. Er gaat ongeveer 60 liter op aan douchen en ongeveer 40 liter op aan het doorspoelen van het toilet. Het lijkt een heel klein stroompje. Maar ons punt is: het water is zo goedkoop, dat je op je rekening niet merkt als je korter onder de douche staat."

Spotgoedkoop water

Over die prijzen vertelt Middendorp: "We hebben zoveel water, dat we het ons tot nu toe hebben kunnen veroorloven om het water spotgoedkoop hebben kunnen aanbieden. Ongeveer 2 euro per duizend liter. Bedrijven betalen heel weinig belasting hierover. Dat moet eigenlijk hoger. Dat willen we niet om die bedrijven te pesten, maar om een economische prijsprikkel toe te voegen, zodat men na gaat denken over een zuinigere manier van omgaan met het water."

Drinkwaterbedrijven lopen tegen de grenzen van het systeem aan, vertelt Middendorp. "Niet nu maar in 2030. Dan hebben we niet genoeg drinkwater voor iedereen, altijd. Dan zou je een situatie kunnen krijgen zoals in tropische landen, waar op sommige momenten van de dag de kraan niet aan gaat."

Is het tijd voor de watertransitie?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie