Binnenland
BNNVARA

De vierde feministische golf is anders, via social media weten mensen elkaar te vinden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De vierde feministische golf is anders, via social media weten mensen elkaar te vinden

Je zou het misschien niet verwachten, maar in landen als Iran en India worden grote stappen gezet op het gebied van vrouwenrechten. In De Nieuws BV vertellen directeur van internationale vrouwenrechtenorganisatie Karama Elisabeth van der Steenhoven, vanuit Iran correspondent Thomas Erdbrink en vanuit India NOS-correspondent Aletta André wat er aan de hand is.

Deze feministische golf is anders dan de vorige, er is een ander soort verbondenheid. ''Via social media weten mensen elkaar snel te vinden en er is een enorme solidariteit die niet gebonden is aan een culturele laag. Het verbind stad en platteland, het verbind hoog- en laagopgeleid'', vertelt Elisabeth van der Steenhoven.

Schuld bij het slachtoffer

India worden gezien als het startpunt van de vierde feministische golf. Dit begon in 2012, toen een meisje werd verkracht in een bus en aan de kant van de weg werd achtergelaten. Er volgenden diverse reacties vanuit de politiek, ook vrouwelijke politici, die zich afvroegen wat het meisje om 9 uur 's avonds op straat deed en wat ze op dat moment aan had. ''Dat bracht heel veel woede naar boven bij vrouwen in India. Vrouwen zijn hun hele leven geconfronteerd met dat soort opmerkingen, waarbij de schuld bij het slachtoffer kwam te liggen.

De wet is een jaar na het incident aangepast. ''Wat heel belangrijk is, is dat het makkelijker is geworden om aangifte te doen. Zo is het verplicht voor politiebureaus om vrouwelijke agenten op het bureau te hebben zodat vrouwen aangifte kunnen doen. Dat wil niet zeggen, zes jaar later, dat die wet overal perfect wordt uitgevoerd, maar het heeft wel wat veranderd.''

Druk van social media

In Iran zijn vaker protesten via social media voor vrouwenrechten. Maar opvallend was dat ook mannen online foto's plaatsen met een hoofddoek uit protest tegen de strenge kledingregels voor vrouwen. Iran het enige land ter wereld waar vrouwen nog verplicht worden om een hoofddoek te dragen, dit is niet vanuit geloofsovertuiging, maar omdat het moet. Maar, Thomas Erdbrink vertelt wel dat het helaas nog niet tot wetsverandering is gekomen.

Via social media leren mensen veel van elkaar en zetten mensen elkaar aan tot protest. Als voorbeeld noemt Esther een situatie in Irak. Een wet in Irak maakte het mogelijk dat een verkrachter vrij werd gesproken als hij trouwde met het slachtoffer, deze wet is, mede door de druk van social media, afgeschaft.

Er is sprake van een nieuwe feministische golf in India en het Midden-Oosten en die is uniek

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie