Binnenland

Veel mensen die allergisch denken te zijn, zijn dat niet

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel mensen die allergisch denken te zijn, zijn dat niet

Je kunt voor van alles allergisch zijn: gluten, koemelk, pinda's of bepaalde e-nummers. 12 procent van alle Nederlanders zegt zo'n voedselallergie te hebben. Nu blijkt dat minder dan een derde van deze mensen ook echt de medische symptomen van een allergie hebben. Dorien Westerlaken is gepromoveerd op haar onderzoek hiernaar en vertelt erover bij Radio EenVandaag.

Hoe kan het dat zoveel mensen denken dat ze allergisch zijn, terwijl dat niet zo is? “Mensen gebruiken die diagnose graag om meer controle te voelen. Of ze verwarren een intolerantie met een allergie”, vertelt Dorien Westerlaken. Bij een allergie zijn er antistoffen in het lichaam aanwezig tegen bepaalde soorten voedsel. Bij een intolerantie is dat niet het geval en ben je dus niet allergisch.

“Anderen hebben weer last van het placebo-effect”, zegt Westerlaken. “Die geloven zo erg in hun allergie, dat er daadwerkelijk reacties plaatsvinden.”

De huisarts

Toosje Valkenburg is huisarts in De Bilt. Ze is niet verbaasd dat veel mensen onterecht denken dat ze een allergie hebben. “Ik denk vooral dat het een taalkundig probleem is. Mensen vegen alle klachten die ze van voedsel kunnen krijgen op één hoop: die van een allergie.” De medische wereld gebruikt alleen in specifieke gevallen de term allergie. Via een bloedtest wordt bepaald of iemand antistoffen voor een bepaald soort voedsel heeft.

Valkenburg zou nooit zomaar tegen mensen zeggen dat hun allergie is ingebeeld. “De problemen die mensen hebben zijn subjectief. Ik kan alleen een behandeling geven. Die is voor een voedselintolerantie anders dan voor een allergie.”

'Niet te licht over echte allergie denken'

Onderzoeker Dorien Westerlaken wijst op het gevaar dat kan ontstaan als veel mensen onterecht een allergie zeggen te hebben. “Het kan gebeuren dat we te licht over allergie gaan denken. Echte allergieën dragen gevaarlijke risico’s met zich mee en daar moeten we heel serieus mee omgaan.” Verschillende voedselallergieën kunnen ernstige gevolgen hebben. “Nu zie je dat in een restaurant de croutons nog snel uit de salade gevist worden, voordat die naar een allergische tafelgast gaat, niet wetende dat die gast daarvan in een potentieel dodelijke shock kan komen.”

Westerlaken wijst ook op de rol van de huisarts in het geven van voorlichting. “Veel te weinig mensen weten dat er een speciale pen bestaat waarmee mensen met een allergie zichzelf een eerste injectie kunnen geven als ze toch iets verkeerds eten.” Huisarts Toosje Valkenburg is het daar volledig mee eens. “Het verbaast me wel dat weinig mensen zo’n pen hebben. Die is namelijk heel erg belangrijk.”

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie