Binnenland
BNNVARA

Petitie tegen megastal bij de Kampina

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Petitie tegen megastal bij de Kampina

Er dreigt een megastal te komen met 16.000 varkens aan de rand van natuurgebied de Kampina. De komst van de stal zal enorme impact hebben op natuur en leefomgeving. Daarom zijn Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie een petitie gestart tegen de komst van de stal in Oirschot. Daarover vertellen Esther Langens, wethouder van de gemeente Oirschot, en Toine Cooijmans van Natuurmonumenten in Vroege Vogels.

"Geen megastal naast kwetsbaar natuurgebied de Kampina"

De Kampina is een kwetsbaar natuurgebied dat zwaar te lijden heeft onder de uitstoot van stikstof (ammoniak), waardoor verzuring van de bodem optreedt en onder andere de paarse heide verdwijnt. Stikstof is een voedingsstof voor planten. Maar te veel stikstof zorgt voor onbalans in het voedselaanbod. Sommige plantensoorten gaan hard groeien, waardoor ze andere soorten verdringen. Daarnaast is te veel stikstof giftig voor bepaalde soorten. Bijvoorbeeld, veel eiken op de Kampina sterven af.

Er wordt met man en macht gewerkt aan het herstel van de natuur door te plaggen, maaien en door inzet van begrazing wordt de stikstofneerslag verwijderd. Maar dat kost veel geld en energie. Daarnaast is het dweilen met de kraan open als er een nieuwe ammoniakbron pal tegen de natuur wordt gerealiseerd. Intensieve vee- en met name varkenshouderij is namelijk, door de enorme uitstoot van stikstof en fijnstof, schadelijk voor natuur en mens. Als we niks doen, verdwijnen er daardoor plantensoorten en daarmee ook de dieren die daarbij horen.

Quote

Te veel stikstof zorgt voor onbalans in het voedselaanbod.

Bovendien is een groot industrieel ogend varkensbedrijf pal naast de Kampina een ernstige aantasting van het landschap. Het mestprobleem in Brabant kan volgens de natuurorganisaties alleen echt worden opgelost als de varkensstapel aanzienlijk verkleind wordt.

Na eerdere protesten van omwonenden en natuurorganisaties trok de gemeente Oirschot de vergunning voor de bouw van de megastal in. Maar nu de gemeente op haar besluit terugkomt en toch vergunning verleent, dreigt de megastal, aan de Logtsebaan in Oirschot, er alsnog te komen. Dit ondanks grote zorgen van natuurorganisaties en omwonenden over de impact daarvan op de natuur en de leefomgeving.

Spandoek aan de rand van de Kampina, links Esther Langens en rechts Toine Cooijmans

Dus, Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie zijn boos dat er pal naast de 'topnatuur' van de Kampina een megastal dreigt te komen. De natuurorganisaties hebben beroep aangetekend tegen de bouwvergunning. Met het verzamelen van handtekeningen willen ze laten zien dat er geen maatschappelijk draagvlak is voor de bouw van een megastal op zo een kwetsbare plek.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie