Binnenland
KRO-NCRV

Vrouwenquotum: 'Historische gebeurtenis'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwenquotum: 'Historische gebeurtenis'

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen voor een vrouwenquotum, waardoor 30 procent van de commissarissen van beursgenoteerde bedrijven vrouw moet zijn. VVD-senator Mirjam de Blécourt sprak eerder al over het einde van het mannenkartel en noemt het quotum in Spraakmakers een "historische gebeurtenis".

Het percentage van het aantal vrouwen in Raden van Commissarissen ligt op dit moment op 26,8. De stap naar 30 procent lijkt daardoor niet heel groot. "In ieder geval gaat het weer 4 procent creëren. Maar het is een eerste stap."

Volgens Blécourt moet er nog veel veranderen, maar kan een groter aantal vrouwen aan de top ook zorgen voor meer vrouwen in de subtop. "Ze kunnen toezien op doorgroeibeleid en toezien op gelijke kansen."

'Vrouwen krijgen voldoende kansen'

Strafrechtadvocaat Richard van der Weide is tegen het vrouwenquotum. "Er zijn tal van vrouwen op hoge maatschappelijke posities." Hij vindt dat het om inhoud moet gaan en vreest voor een situatie waarbij de geschikte kandidaat toevallig man is, maar een vrouw moet worden aangenomen.

Daarnaast vindt hij dat vrouwen in de huidige maatschappij voldoende kansen krijgen, zolang ze ambitie tonen, doorzettingsvermogen hebben en bereid zijn zestig tot zeventig uur in de week te werken. "Hou er eens mee op met dat verplicht stellen. Laat vrouwen zelf hogerop komen. Ze moeten bereid zijn te zeggen: we kiezen even niet voor kinderen. Dan kies je daarvoor, dan ga je voor die plek."

'Middelmatige mannen op allerlei posities'

"De gedachte dat vrouwen niet ambitieus zijn, dat is echt uit de oude doos", zegt cardioloog Angela Maas die onlangs door Opzij als meest invloedrijke vrouw werd uitgeroepen. "We zijn nooit te beroerd geweest om middelmatige mannen op allerlei posities te zetten, maar fantastisch goede vrouwen zijn nooit goed genoeg." Maas is dan ook "ontzettend blij" met het quotum.

De uitspraak dat vrouwen het krijgen van kinderen maar uit moeten stellen, vindt ze misselijkmakend. "Dat wordt van mannen ook niet gevraagd. Er is een biologisch verschil en we weten wat de consequenties van uitstellen zijn: verminderde vruchtbaarheid. We moeten accepteren dat vrouwen kinderen baren." Nu is de zwangerschap vaak nog een belemmering voor de carrière.

VVD in Eerste Kamer voor quotum

Het quotum is door de Tweede Kamer met steun van het CDA, D66 en de SP. De VVD, waarvoor Blécourt senator is in de Eerste Kamer was tegen. "In de Eerste Kamer staan alle vrouwen erachter." Als de wet wordt behandeld in die Eerste Kamer, komt dat dan ook goed volgens Blécourt. "Volgens mij, zeg ik met enige voorzichtigheid, is de hele fractie voor."

Stand.nl: Met het vrouwenquotum wordt de positie van de vrouw echt beter

Ster advertentie
Ster advertentie