Lilianne Ploumen: 'Vrouwen moeten zelf kunnen beschikken over hun lichaam, dat is een mensenrecht'
- Nieuws
- Lilianne Ploumen: 'Vrouwen moeten zelf kunnen beschikken over hun lichaam, dat is een mensenrecht'
Gesloten abortusklinieken, slechte toegang tot voorbehoedsmiddelen en een toename van huiselijk geweld. De coronapandemie heeft een slechte invloed gehad op de vrouwenrechten wereldwijd. Fractievoorzitter van de PvdA Lilianne Ploumen is voorzitter van SheDecides en legt in De Nieuws BV uit waarom actie nu vereist is.
Video niet beschikbaar
Vrouwenrechtenbeweging SheDecides trekt wederom aan de bel. In een open brief pleit de beweging dat nu de coronapandemie bijna achter de rug is, we ons moeten inzetten voor een verbetering van de situatie van vrouwen wereldwijd. "We zien op heel veel plekken in de wereld dat vrouwen die ongewenst zwanger zijn het heel lastig hebben gehad om hulp te krijgen als ze abortus wilden", legt Ploumen uit.
"Meer vrouwen zijn ook ongewenst zwanger geraakt omdat voorbehoedsmiddelen moeilijker verkrijgbaar waren." Naast de praktische gevolgen van de pandemie werd ook bewust misbruik gemaakt van de situatie, merkt Ploumen. "In een aantal landen hebben machthebbers en bewegingen die tegen vrouwenrechten zijn deze situatie aangegrepen om hun agenda er door te drukken en daarom vonden we het belangrijk om een luid tegengeluid te laten horen."
Abortuspil bij de huisarts
In landen als Kenia en Malawi waren klinieken gesloten, maar ook in landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Nederland had de pandemie invloed. "De abortuspil is bijvoorbeeld in Nederland niet verkrijgbaar bij de huisarts en dat zou voor een aantal vrouwen in de afgelopen periode echt wel behulpzaam zijn geweest. GroenLinks en PvdA pleiten er al langer voor om de abortuspil verkrijgbaar te laten zijn bij de huisarts en in zo'n pandemie merken we hoe belangrijk het is die hulp dichtbij is als je niet in staat bent om een langere reis naar de abortuskliniek te maken."
Ploumen gaat met SheDecides de strijd aan met wet- en regelgeving die het recht op abortus beperkt. "In Nederland staat abortus nog steeds in het wetboek van strafrecht en tegelijkertijd is er een abortuspraktijk die het mogelijk maakt dat vrouwen zelfs keuzes kunnen maken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
In actie komen
In veel landen is het nog slechter geregeld. "In heel veel andere landen is abortus verboden of mag het alleen maar na verkrachting. We hebben net een nieuwe wet in Texas aangenomen gezien waarbij abortus na zes weken verboden is. Dus er worden heel veel beperkingen ingesteld. Het wordt hoog, hoog tijd dat die weggenomen worden."
"Dat vraagt actie in de landen zelf," aldus Ploumen. "SheDecides is in heel veel landen actief waar jonge mensen hun eigen regeringen aanspreken." maar ook wereldwijd moet er aandacht komen vindt Ploumen "Het moet gewoon worden dat vrouwen zelf kunnen beschikken over hun lichaam en vrouwen zelf een besluit kunnen nemen of ze zwanger willen worden. Dat is een mensenrecht, helaas moeten we daar strijd voor leveren. Dat betekent dat we de inzet om dit soort wetten te veranderen moeten opvoeren en dat betekent weer dat we de straat op moeten en ons moeten laten horen."
Verplichte bedenktijd afschaffen
Per land verschilt het wat er dan zou moeten veranderen, legt Ploumen uit. "In Nederland betekent het dat we de verplichte bedenktijd van vijf dagen moeten afschaffen, dat de abortuspil bij de huisarts verkrijgbaar moet zijn en dat het uit het wetboek van strafrecht moet. Maar in andere landen betekent dat er een veilige abortuspraktijk moet komen. We kunnen het ons niet permitteren om te wachten omdat elke dag sterven er vrouwen als gevolg van een onveilige abortus , hun rechten ontzegd worden. De tijd voor actie is nu. Dit is echt belangrijk voor jezelf, voor je zusje, voor je buurvrouw."