Binnenland
NOSNTR

Het is te droog in Nederland: 'Het probleem wordt alleen nog maar groter'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is te droog in Nederland: 'Het probleem wordt alleen nog maar groter'

Waar veel mensen vooral lekker weer en zonnestralen zien, maakt de Unie van Waterschappen zich zorgen over de weersomstandigheden in Nederland. Het weer zorgt ervoor dat de bodem erg droog is.

Nederland is te droog

Video niet beschikbaar

“Het probleem is groot en wordt alleen nog maar groter”, vertelt Dirk Siert Schoonman in Nieuws & Co. Hij is dijkgraaf en het landelijk aanspreekpunt voor droogte bij de Unie van Waterschappen. Door klimaatverandering gaat Nederland, volgens hem, steeds meer kampen met droogte.

Klimaatverandering

Het droogteprobleem wat we nu zien in het land, is onderdeel van de klimaatverandering in Nederland. Dat heeft ook twee kanten. Extreme droogte en extreem veel regen. “We worden ook geconfronteerd met wateroverlast”, vertelt Siert Schoonman. “Richting de toekomst zal dit steeds meer optreden. Dat betekent langere periodes van grote hoge tempraturen en weinig of geen neerslag. Zo af en toe ook weer met grote hoosbuien die de andere kant laat zien.”

Vroeg droog

“Het is dit keer in een tijdsbestek van een maand in een keer droog geworden”, zegt Siert Schoonman. “Als er niet op korte termijn geen neerslag valt, dan mag je daar wel zorgen over maken over hoe deze zomer zich gaat ontwikkelen.” Hij hoopt dat de weersomstandigheden in de komende weken enige neerslag bieden. “Dan zul je zien dat die gebieden zich snel herstellen.”

Maatregelen

Er zijn een aantal dingen die Waterschappen kan doen tegen de droogte. “Je probeert om daar waar het water op dit moment afgevoerd wordt, te beperken. Je zet de stuwen omhoog en houdt dan meer water in het gebied vast”, legt Siert Schoonman uit. “Dat is wel echt een kort termijn oplossing. Waar we naartoe moeten is de langere termijn.”

Oplossingen op de lange termijn zijn er ook zeker. “Je probeert veel meer water te bufferen in een gebied. Je zorgt dat de bodem in staat is om meer water op te vangen.” Dit kan door bijvoorbeeld andere gewassen te planten. Ook moet de bodem meer organische stof bevatten. “Door zware machines wordt vaak de grond in elkaar geduwd. Lukt het misschien dan ook om minder zware machines te gebruiken, waardoor de spons in die bodem op orde blijft.” Als het dan droog wordt, kan de natuur wat langer overleven.

NC droogte

Ster advertentie
Ster advertentie