Binnenland
NOSNTR

Verwarring in Groningen alleen maar groter na advies Mijnraad

foto: Tanja Braun / NOSfoto: Tanja Braun / NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Verwarring in Groningen alleen maar groter na advies Mijnraad

"Wat nu? Waarom is er weer onduidelijkheid geschapen? Kan de minister nu alle kanten op? Moeten we nog langer wachten?" De inwoners van het dorp Overschild in Groningen luisterden vanochtend vol verbazing naar het advies van de Mijnraad aan minister Wiebes.

Video niet beschikbaar

Zeker 1500 huizen moeten versterkt worden in het aardbevingsgebied, en eigenaren van nog eens 5700 huizen moeten zelf de keuze krijgen wat ze willen doen. Voor de Groningers zijn het opnieuw andere getallen. Vorige week adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen nog dat 5000 gebouwen zo snel mogelijk moeten worden versterkt.

"En de Nationaal Coördinator Groningen had eerder ook weer andere cijfers", zucht Gert de Vries uit Overschild. "Ik kan er geen chocola van maken." De vlag in het dorp is daarom nu maar halfstok gehangen, een symbool voor de jarenlange frustratie van de inwoners.

Magische rekenwijze

"Elke keer is er weer onduidelijkheid", vertelt De Vries. "En nu is het nóg onduidelijker geworden. De minister moet maar eens heel precies uitleggen waar wij in ons dorp, maar ook in Appingedam, in Ten Boer en in Loppersum, aan toe zijn."

Om welke huizen het allemaal gaat, is vanochtend niet verteld. "Adresgegevens hebben ze niet, maar ze hebben wel uitgerekend op een of andere magische wijze hoeveel huizen het zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie