Achtergrond
EONOS

Marco Borsato helpt Judith bij ‘verhalen van verlies’

foto: Langs de Lijn En Omstrekenfoto: Langs de Lijn En Omstreken
  1. Nieuwschevron right
  2. Marco Borsato helpt Judith bij ‘verhalen van verlies’

Toen Marco Borsato afgelopen zomer samen met zijn vrouw Leontine op open zee voer, kwam er ineens een vlinder rond hun boot vliegen. "Ik ben niet iemand die heel zweverig is, maar ik vond het heel frappant dat dat vlindertje ons twee uur lang op open zee bleef volgen. Leontien heeft niet zo lang geleden haar moeder verloren. Vlinders speelden in hun leven een belangrijke rol. Die vlinder raakte iets in ons, het gaf ons troost."

Van precies dit soort verhalen onderzoekt communicatiewetenschapper Judith Peters of ze andere mensen in rouw ook kunnen helpen. Zij was woensdagavond samen met Borsato te gast in Langs de Lijn En Omstreken. Peters: "Er gebeurt iets waardoor jij denkt: iemand is op dit moment nog bij me. Het gaat niet om geloven in leven na de dood, maar om het moment dat jou iets speciaals geeft."

Symbolische onsterfelijkheid

Ze noemt dit soort ervaringen verhalen van symbolische onsterfelijkheid. "Om de angst voor zijn eigen dood te onderdrukken, zet de mens symbolische onsterfelijkheid in", legt Peters uit. "Een heel concreet voorbeeld is in de hemel geloven, maar je kunt ook troost putten uit het feit dat je kinderen hebt gekregen en je dus voort zal leven in je kinderen. Toen ik zelf een bijzondere ervaring had bij het graf van mijn vader, vroeg ik me af of dit soort verhalen misschien anderen ook troost konden bieden. Ik schreef er mijn masterscriptie over en het lijkt er inderdaad op dat verhalen van symbolische onsterfelijkheid niet alleen jezelf, maar ook anderen kunnen troosten."

Om te kunnen onderzoeken of die aanname ook echt klopt en wat zulke verhalen op lange termijn kunnen doen, is Peters nu een crowdfundactie begonnen. Ze wordt daarbij geholpen door zanger Marco Borsato, die met Judith in contact kwam toen haar vader ziek werd. "In mijn werk als ambassadeur voor War Child word ik ook geconfronteerd met kinderen die verlies hebben geleden. Ik denk dat het voor ons allemaal van betekenis kan zijn als we weten hoe en op wat voor manier deze verhalen ons kunnen helpen. Daar zouden heel veel mensen troost uit kunnen putten. Daarom heb ik een financiële impuls aan het onderzoek gegeven en probeer ik ook zoveel mogelijk bekendheid aan dit onderzoek te geven."

Meer weten over het project van Judith Peters? Klik hier

Ster advertentie
Ster advertentie