Achtergrond
EO

Van Rijn: 'Stevige twijfels over wetsvoorstel voltooid leven'

foto: EO / Renze Klamerfoto: EO / Renze Klamer
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Rijn: 'Stevige twijfels over wetsvoorstel voltooid leven'

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) heeft moeite met een wetsvoorstel over voltooid leven, zo liet hij weten in Dit is de Dag.

Tour de Tijs: Martin van Rijn heeft moeite met voltooid leven

Van Rijn: "Ik heb me met de kabinetsbrief niet bemoeid, maar ik vind dit zo’n persoonlijke kwestie dat ik enige schroom zou moeten overwinnen om te zeggen: moet je dit als overheid regelen? Het kan iets normerends hebben waar ik op tegen ben."

Minister Schippers (van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) besloot de afgelopen kabinetsperiode om het advies van de Commissie Schnabel om de euthanasiewet niet uit te bereiden naast zich neer te leggen. Van Rijn: "Uit die commissie bleek: er is al meer mogelijk dan we misschien denken. Ik denk dat die discussie nog helemaal niet klaar is. Ik denk dat artsen ook denken: waarom moet de overheid zich hiermee bemoeien?"

Van Rijn heeft ook moeite met een leeftijdgrens van bijvoorbeeld 75 jaar. "Hoezo bepaalt de overheid dat? Ik heb moeite met dat de overheid iets wil vastleggen wat heel persoonlijk is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Media

Van Rijn blikt ook terug op een voor hem pijnlijk moment: Het Algemeen Dagblad pakte in 2014 groot uit met een verhaal over zijn vader die niet te spreken was over de kwaliteit van zorg in het verpleeghuis van zijn demente vrouw. Een storm van kritiek op de ouderenzorg brak los. "Toen mijn moeder en vader erbij werden gehaald, dacht ik wel: overschrijden jullie nou geen norm?", zegt Van Rijn over de media. "Ik vond van wel."

Hoe gaat het nu met zijn ouders? Van Rijn: "Mijn vader gaat twee keer per dag naar mijn moeder. Dat is nu zijn leven." Martin van Rijn deelt de mantelzorg voor zijn vader met zijn echtgenote. "Wij doen de boodschappen en de was. In het weekend eet hij bij ons." De relatie tussen vader en zoon is door de media-rel niet beschadigd geraakt. "Het ergste wat mijn vader overkwam was dat hij bij een discussie betrokken raakte wat hij helemaal niet wilde'', aldus Van Rijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lijsttrekkersverkiezing

Op de fiets met Tijs van den Brink gaat het ook over de staat van de partij van Van Rijn, de PvdA. Na de veelbesproken lijsttrekkersverkiezing tussen Asscher en Samsom, waarna Samsom het politieke podium verliet, kwam ook nog eens de dreun van een stevig verlies.

Van Rijn denkt dat de strijd tussen de twee kopstukken de partij niet geholpen heeft. "Het probleem bij die lijsttrekkersstrijd was dat het een duivels dilemma was voor de partij. Twee ongelofelijk goede kerels, waar iedereen van hield... maar de situatie was er, dus je moest kiezen."

Het is niet voor herhaling vatbaar, wat de staatssecretaris betreft. "Achteraf heeft het ons niet geholpen. Dus een volgende keer: niet doen. Ik ben er niet voor."

Tour de Tijs

Presentator en wielerfanaat Tijs van den Brink stapt deze zomer in ‘Tour de Tijs’ voor Dit is de Dag op de racefiets met diverse prominente politici voor een uitgebreid gesprek over fietsen, leven en werken in de politiek. De afgelopen weken fietste Tijs van den Brink ook rond met staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker, vice-premier en PvdA-partijleider Lodewijk Asscher en CDA-kamerlid Martijn van Helvert.

Ster advertentie
Ster advertentie