Achtergrond

De 'ultieme' homo? Die is het liefst gespierd en allesbehalve vrouwelijk
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De 'ultieme' homo? Die is het liefst gespierd en allesbehalve vrouwelijk

De 'ultieme' homo? Die is het liefst gespierd, masculine en allesbehalve vrouwelijk, ontdekten Tofik Dibi en Willem Timmers toen ze uit de kast kwamen. In hun documentaire 'Acting Straight' onderzoeken ze het ideaalbeeld dat binnen de gayscene heerst.

"Mannelijkheid wordt binnen de gayscene als hoger in hiërarchie gezien dan vrouwelijke trekjes", zegt Willem Timmers in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Daarom is het soms best pijnlijk als je uit de kast komt en vervolgens ontdekt dat in het homocircuit ook hiërarchie en afwijzing heersen."

Tofik kwam 3 jaar geleden zelf uit de kast. Daarna ging hij ook datingapps als Grindr gebruiken. "Ik zag dat 'masculien' en 'no femmes' nummer één voorkeur was. En in gesprekjes merkte ik dat sommige mannen vinden dat vrouwelijke homo's de scene een slechte naam geven omdat ze 'overdreven' zijn."

Gevoelig onderwerp

In hun documentaire leggen Willem en Tofik hun eigen ervaringen onder een vergrootglas en spreken ze andere homo’s over hun positie in de gayscene. Ze merkten dat het voor iedereen een belangrijk en gevoelig onderwerp is.

Waar de één zich tegen het ideaal verzet, probeert de ander er krampachtig aan te voldoen. "Sommige mannen gaan extra vaak naar de sportschool en proberen vrouwelijke trekjes af te leren", weet Tofik.

Waar dat ideaalbeeld vandaan komt? Daar zijn ze nog niet helemaal over uit. Willem: "Je ziet soms dat mensen die zelf zijn gepest of zijn buitengesloten later hetzelfde gaan doen." Tofik denkt dat het ook met de media te maken heeft. "Een bepaalde mannelijkheid zie je steeds terugkomen als ideaal in boeken, films en op tv."

Schijt aan

De twee zien dat dit ook bij andere groepen zo is. Tofik: "Je merkt dat eigenlijk iedereen aan dezelfde dingen wordt blootgesteld. Het ideaalbeeld keert dus ook terug bij bijvoorbeeld etnische of seksuele minderheden."

Hijzelf worstelt er ook nog steeds mee. Als kind ging Tofik zwaarder praten en anders lopen om mannelijker over te komen. Nu hij uit de kast is, merkt hij dat het een "oneindig proces" is. Toch lukt het hem steeds beter om ook zijn vrouwelijkere trekjes te accepteren. "Ik zit nu wel steeds vaker met mijn benen over elkaar. Vroeger durfde ik dat niet te doen met andere mensen er bij. Nu denk ik: schijt, het zit gewoon lekkerder."

Ster advertentie
Ster advertentie