Achtergrond
BNNVARA

Morad en Shay stoppen met hun memorabele radioshow op FunX

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Morad en Shay stoppen met hun memorabele radioshow op FunX

Morad Elouakili en Shay Kreuger presenteerden bijna tien jaar lang hun unieke middagshow: Morad & Shay. Vorige week was hun laatste uitzending en daarmee komt een bijzonder radiotijdperk ten einde. In De Nieuws BV blikken ze terug.

Luisteraars

''De band met de luisteraars was super intensief", vertelt Morad. "Dat bleek ook afgelopen week toen we afscheid namen van de mensen. Dat was gewoon pijnlijk." Bij Morad en Shay stonden de luisteraars echt centraal. Ze konden overal over bellen, mailen, appen, Instagrammen, Twitteren, Snapchatten en dat leverde zeer bijzondere momenten op.

Zoals een FunX-luisteraar die een vliegticket voor een andere luisteraar kocht zodat ze het graf van haar vader op Curaçao kon bezoeken, of bijzondere brieven in de post. Shay: "In het tweede jaar (van de show) kwamen er af en toe brieven van jongeren in de gevangenis binnen die FunX aan hebben staan en op de een of andere manier het ritme van FunX ontzettend voelen en nodig hebben."

Pancho

Shay vertelt over de bijzondere brief van Pancho: "Dit was zo'n mooie brief die me letterlijk meteen tot tranen roerde. Waarom? Omdat ik hier een jongen op papier las die zo goed wist wie ik was. Ik ben me ervan bewust dat ik eerlijk ben op de radio, want dat vind ik heel erg belangrijk, maar ik wist niet dat hij zo goed naar mij luisterde en een aantal dingen aanhaalde waarvan ik dacht: hoe kan je dat in hemelsnaam weten?" Het leidde uiteindelijk ook tot de documentaire 'Brieven van Pancho'.

Quote

Ik ben een donkere vrouw, maar ik ben Nederlandse, en met mij ook mijn luisteraars. Dus over welke allochtonen heb je het dan?

Shay Kreuger

Martin Bosma

Ondanks de bijzondere radio, is de radiozender een doorn in het oog van PVV'er Martin Bosma die eerder zei de stekker uit de "allochtonen-zender" te willen trekken. Morad: "Ik vind het sowieso heel apart omdat Martin Bosma zelf aan het roer stond van een soortgelijke FunX, Colorful Radio heette dat en dat was precies hetzelfde wat wij nu doen. Toen vond hij dat super belangrijk. Nu wordt het een allochtonen-zender genoemd en moet het weg en kost het alleen maar geld."

Morad vervolgt: "Ik denk dat Martin Bosma echt niet in contact staat met de samenleving van 2018/2019. Als je op straat rondloopt, in de randstad in ieder geval, dan zie je alleen maar FunX - qua uiterlijk. Het is niet alleen maar donker, het is niet alleen maar wit, het is super gemengd." Shay: "Je kiest er bewust voor om een deel van je samenleving weg te zetten als allochtoon. Dat vind ik echt heel erg fout. Want, yes, ik ben een donkere vrouw, maar ik ben Nederlandse en met mij ook mijn luisteraars. Dus over welke allochtonen heb je het dan?"

Marconi

Deze week werd bekendgemaakt dat Shay genomineerd is voor een Marconi Award in de categorie aanstormend talent, en dat, tot grote verbazing van Patrick, terwijl ze al meer dan tien jaar radio maakt. Op zijn vraag of hieruit blijkt dat FunX niet altijd serieus genomen wordt, antwoordt ze: "Het is een eer om genomineerd te zijn, laat dat duidelijk zijn, maar ik was ook even, dat ik dacht; 'wat lees ik nou, aanstormend talent?'"

Shay grappend: "Ik zie er natuurlijk ook wel uit als een puppy hè. Ik ben een 37-jarige vrouw, maar mensen denken dat ik 25 ben, dus in dat opzicht zou het best wel kunnen." Maar, vervolgt ze, ondertussen kan je niet meer om FunX heen, dus het is een hele bewuste keuze en dat is hetgeen dat ik wellicht problematischer vind.

Morad Elouakili presenteert vanaf 1 januari van 04:00-06:00 op NPO Radio 1 het programma 'Gaan' en Shay presenteert vanaf 4 januari iedere vrijdag- en zondagnacht van 00:00-02:00 SHAY! op NPO Radio 2

Morad en Shay blikken terug op hun radioprogramma bij FunX

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie