Naar homepage
Achtergrond

Huisarrest voor lastige asielzoekers om 'Keulse toestanden' te voorkomen

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisarrest voor lastige asielzoekers om 'Keulse toestanden' te voorkomen

[EO] "Ik kan opleggen om ze binnen te houden." Staatssecretaris Klaas Dijkhoff denkt aan huisarrest voor overlast gevende asielzoekers als een van de maatregelen om ‘Keulse toestanden’ te voorkomen met Oud en Nieuw.

Dat liet Dijkhof maandag weten in Dit is de Dag. De staatssecretaris is met de gemeenten in gesprek om toestanden zoals vorig jaar in Keulen te voorkomen. Daar werden bij Oud en Nieuw massaal vrouwen aangerand en lastiggevallen, veelal door mannen van Noord-Afrikaanse afkomst.

Overlast

Er zijn dit jaar grofweg 2700 ‘asielzoekers’ uit Marokko en Algerije binnengekomen, groepen die de laatste tijd negatief in het nieuws zijn door overlast in asielzoekerscentra en in steden. In de stad Groningen maakten ze zich schuldig aan zakkenrollerij, in azc's zorgden ze voor een onveilige sfeer en ook busbedrijven klaagden over agressie.

De helft van hen is inmiddels vertrokken, zo’n 1300 zitten nog in de opvang. Dijkhoff: "Mensen waarvan we weten dat ze irritant zijn, daarvan kunnen we zeggen, jij blijft binnen. Samen met het lokaal gezag gaan we dat handhaven", aldus Dijkhoff. "Ze zijn natuurlijk niet allemaal overlastgevend, maar ik wil gemeenten deze mogelijkheid wel aanbieden."

Vertrekcijfers

Vandaag maakte Staatssecretaris Dijkhoff voor het eerst een maandelijks vertrekcijfer bekend van vreemdelingen die geen recht hebben op asiel. "Ik wil niet zeggen dat we het allemaal zo goed doen", aldus Dijkhoff. "Maar als ik op een verjaardag vraag, hoeveel mensen denk je dat er vertrekken, dan denkt men aan maar een paar honderd per jaar."

De afgelopen maand november zouden volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie 2.180 vreemdelingen vertrokken zijn. Het totaal voor 2016 komt daarmee op 22.880, waarvan 890 Marokkaanse vreemdelingen en 460 Algerijnse vreemdelingen waren. Of zij ook echt allemaal het land verlaten hebben, blijft een vraagteken. Dijkhoff: "Ik kan niet bewijzen dat iemand er niet meer is. Maar het is ook niet logisch om aan te nemen dat iedereen die zelfstandig vertrokken is, nog in Nederland is."

Ster advertentie
Ster advertentie