Achtergrond

'Geen belastinggeld naar organisatie van Olympische Spelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geen belastinggeld naar organisatie van Olympische Spelen'

[KRO-NCRV] Mocht Nederland ooit de Olympische Spelen gaan organiseren, dan zal dat niet gebeuren met belastinggeld. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vindt dat de kosten met privaat geld moeten worden betaald. Dat zei ze in De Ochtend op NPO Radio 1.

Schippers reageerde op de organisatie van de Olympische Spelen van 2020 in Japan. De kosten daarvan zijn inmiddels vier keer hoger dan begroot. Ze vindt dat de organisatie van de Olympische Spelen te duur wordt. “Het zijn onvoorstelbare bedragen."

Olympische Spelen van Amsterdam 2028

Ondanks de hoge kosten noemt Schippers het haar ambitie om de Olympische Spelen naar Nederland te halen. “Maar nooit voor deze kosten. Eerst moet zo’n business case rond zijn met privaat geld en geld van bedrijven, want ik zou nooit naar de belastingbetaler durven gaan met dit soort rekeningen.” Het liefst zou Schippers de Olympische Spelen organiseren in samenwerking met andere landen, zoals Duitsland en België. “Het IOC is nog niet zo ver maar uiteindelijk zou ik dat voor Nederland een veel betere oplossing vinden.”

Nederlandse innovatie in Japan

Schippers sluit een akkoord dat ervoor zorgt dat Nederlandse bedrijven kunnen samenwerken met Japan, in aanloop naar de Olympische Spelen. “Zij willen ook de komende Spelen de meest duurzame en meest innovatieve ooit maken, dat is een hele hoge ambitie.”


Foto: Ministerie VWS

Nederlandse bedrijven kunnen volgens Schippers zorgen voor de gevraagde innovatie en creativiteit. Ze noemt bijvoorbeeld een bedrijf dat drijvende gebouwen maakt. “Je kunt hotels bouwen voor mensen of je kunt dorpen maken voor je atleten. Maar je kunt ook in de haven zo’n gebouw neerleggen en als het over is zo’n gebouw wegslepen naar een ander land.”

Ster advertentie
Ster advertentie