Achtergrond

'De roep om het afschaffen van NPO 3 is te makkelijk'

KRO-NCRV
foto: Zondag met Lubach (VPRO)foto: Zondag met Lubach (VPRO)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De roep om het afschaffen van NPO 3 is te makkelijk'

"De discussie over de toekomst van NPO 3 is onzinnig." Dat zegt parlementair journalist Kees Boonman in Het Mediaforum van NPO Radio 1-programma Spraakmakers. De discussie moet niet draaien om het al dan niet afschaffen van de publieke zender, maar om de vraag waarom we een publieke omroep hebben.

Parlementair journalist Kees Boonman reageert hiermee op het artikel in De Telegraaf dat vanochtend de voorpagina sierde. De VVD en PVV willen al langer meer bezuinigen op de publieke omroep. En nu lijken het CDA en ChristenUnie ook langzamerhand steeds meer die kant op te willen gaan.

'Het is niet zo dat NPO 3 niet wordt bekeken'

Volgens Boonman blinkt politiek Den Haag niet uit in uitgebreide kennis over het medialandschap. Dat er geen kijkers bij NPO 3 blijven hangen, verwijst hij naar het rijk der fabelen. "Arjen Lubach trekt een miljoenenpubliek", zegt hij. Ook hebben jonge makers volop de kans om voor de zender het een en ander uit te proberen.

Oud-Kamerlid Rob van Gijzel en columnist Roos Schlikker, ook te gast in Het Mediaforum, vinden ook dat NPO3 niet afgeschaft moet worden. "De publieke omroep heeft een belangrijke rol om maatschappelijke processen te duiden", zegt Van Gijzel. Hij doet een oproep aan de politiek: "Geef eens een robuust verhaal over hoe de publieke omroep eruit zou moeten zien. Maar bied daar dan ook de ruimte voor. En ga niet op voorhand roepen dat je er een kanaal gaat uitgooien."

Schlikker vindt het jammer dat het alleen maar gaat over "economische argumenten", en niet over de inhoud. "Wat willen we bekostigen met z'n allen?", vraagt ze zich af.

Fake nieuws-campagne

Boonman wijst ook op het kamerdebat dat vandaag gevoerd wordt en draait om een eventuele campagne tegen fake news. "We hebben een publiek bestel met goede journalisten en journalistieke programma's", zegt hij. "Zorg dat die blijven bestaan, tegen de stroom in en tegen het geweld van de markt van vraag en aanbod en commercie in. Wees blij dat we nog zo’n enclave hebben waarvan we zeker weten dat het strikt genomen deugt, waar verschillende meningen gehoord kunnen worden."

Ster advertentie
Ster advertentie