Achtergrond
KRO-NCRV

Johan Remkes: 'Gekozen burgemeester kan alleen in een ander bestel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Remkes: 'Gekozen burgemeester kan alleen in een ander bestel'

De gekozen burgemeester: in vrijwel alle Europese landen bestaat hij al decennia maar niet in Nederland. Vandaag vergadert de Tweede Kamer erover op intitiatief van D66. Johan Remkes, voorzitter van de staatscommissie parlementair stelsel, is niet per se vóór.

Allerslechtste oplossing

Dat zegt Remkes in Spraakmakers op NPO Radio 1. "Eerst wil ik weten welke gekozen burgemeester er dan moet komen", zegt hij. Met andere woorden: wat verandert er in het geval van een gekozen burgemeester nog meer in het politieke bestel? "De allerslechtste oplossing zou zijn dat de gemeenteraad de volledige zeggenschap zou hebben, want dat maakt die burgemeester afhankelijk van die gemeenteraad."

Prins Carnaval

De gekozen burgemeester moet de politiek dichter bij de burger brengen, zeggen de voorstanders. De huidige procedure zou het ultieme voorbeeld zijn van een baantjescarroussel. Tegenstanders vrezen dat Prins Carnaval de sleutel van de stad krijgt toevertrouwd. De invoering is allerminst een gelopen race want er is een grondwetswijziging voor nodig en dus een tweederde meerderheid in het parlement.

Merkwaardige operatie

"Het uit de grondwet halen is op zichzelf al een merkwaardige operatie, omdat nog de kamer nog geen enkele opvatting te berde heeft gebracht over hoe het wél zou moeten", zegt Remkes. "Een ding is heel belangrijk in deze discussie en dat is de onafhankelijkheid van de burgemeester. Een gekozen burgemeester kan wel, maar dat moet dan in een ander bestel, zodat de burgemeester ook echt iets te vertellen heeft."

Luister het fragment hier terug:

Stand.nl: 'De gekozen burgemeester moet er nu echt komen'

Bekijk het fragment hier terug:

Video niet beschikbaar

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie