Achtergrond

FNV-onderhandelaar: Rutte liep boos weg uit pensioenoverleg
KRO-NCRV

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV-onderhandelaar: Rutte liep boos weg uit pensioenoverleg

Het waren niet de bonden, het was juist premier Rutte die boos wegliep bij de onderhandelingen over de pensioenen. Dat zegt FNV-onderhandelaar Tuur Elzinga in het radioprogramma 1 op 1 op NPO Radio 1.

Volgens Elzinga raakte de premier geïrriteerd toen er tijdens de onderhandelingen ineens sms'jes binnenkwamen van journalisten die buiten stonden te wachten. "Op een gegeven moment begonnen er buiten geruchten te ontstaan. Iedereen was wild aan het speculeren, maar er was nog niets bevestigd. Op een gegeven moment stappen een paar mensen boos op, dat waren wij niet." Volgens Elzinga was het de premier die zei: "Als het buiten op straat ligt, dan kan ik niet werken." Hij stapte op.

Geen herkenbare wijn

Na het klappen van het pensioenoverleg legden kabinet en werkgevers juist de schuld bij de bonden. Dat weerspreekt de FNV nu. Volgens de bond heeft het pas zin om nu verder te praten, als het kabinet meer in hun richting opschuift. Op de vraag waarom de bond zelf geen water bij de wijn doet antwoordde Elzinga dat "de wijn nog wel herkenbaar moet blijven". "We hebben geconstateerd dat de kloof te groot is en hopen nu op een nieuwe politieke werkelijkheid. Nu gaan we eerst in gesprek met onze leden", zegt Elzinga.

Pensioenen mogelijk gekort

Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van het grootste pensioenfonds ABP uitte in de uitzending haar teleurstelling. Zij vreest dat gepensioneerden een welvaartsstijging kunnen vergeten en 'hooguit op de nullijn' blijven hangen, terwijl de lonen wel omhoog gaan. Er bestaat volgens Wortmann zelfs een kans dat de pensioenen in 2021 moeten worden gekort. Haar begrip is onderhand op, 'omdat er telkens deadlines worden verschoven'. "Ondertussen loopt de druk verder op. Ik hoop dat alle partijen snel hun verantwoordelijkheden herpakken om het pensioenstelsel te moderniseren."

Ster advertentie
Ster advertentie