Achtergrond

EO 50 jaar: 'Wij zullen ons verhaal altijd blijven vertellen'

foto: Guido van Rietfoto: Guido van Riet
  1. Nieuwschevron right
  2. EO 50 jaar: 'Wij zullen ons verhaal altijd blijven vertellen'

[EO - NOS] De Evangelische Omroep bestaat 50 jaar. Tijd voor een feestje en volgens de jongste generatie presentatoren zal het zeker niet het laatste jubileum zijn. "Tegenwoordig heb ik online gesprekken over het geloof met jonge luisteraars," vertelt Joram Kaat, radio-dj van 3FM. Kaat was samen met jonge collega's te gast bij Langs de Lijn En Omstreken om het feestje te vieren.

EO bestaat 50 jaar

"De EO beperkt zich niet meer tot radio en tv alleen. Ook al staan het omroepbestel en het kijkgedrag onder druk, wij staan voor een duidelijk en herkenbaar verhaal en zullen dat altijd blijven vertellen," zegt Rachel Rosier, presentatrice van Checkpoint (Zapp, NPO3).

Kaat presenteert op 10 juni in Arnhem de 43e editie van de EO-jongerendag, waar de afgelopen decennia al bijna een miljoen jongeren op af kwamen. De presentator denkt dat jongeren anno 2017 niet altijd meer per se fan zijn van de EO, maar wel kunnen genieten van afzonderlijke programma’s of evenementen die de omroep brengt. "Ik ben zelf vooral bezig met mijn werk, niet met of ik de hele omroep uitstraal."

Anne-Mar Zwart, gezicht van de tv-programma’s Anti-Pest club en Hallo, ik heb kanker, merkt dat jongeren soms verbaasd zijn als ze ontdekken dat de EO deze programma’s uitzendt. "Ze vinden dat wel tof. Ik kreeg van de week een telefoontje van een visagist, die nu met haar kind de bijbel is gaan lezen. Want die vond The Passion en de Anti-Pest club zo leuk. Er wordt niet lacherig over de EO gedaan, zoals maandag in de tv-uitzending bij Pauw. Ik kom dat in mijn werk eigenlijk nooit tegen."

De EO-tijd van het vingertje en heel duidelijke standpunten is volgens Rosier allang voorbij. "Vroeger hadden eigenlijk alle omroepen wel een kleur en specifieke waarden. Wij zijn nu meer verbindend in programma’s."

De jonge presentatoren deden ook mee aan een speciale kennisquiz over hun omroep.

Ster advertentie
Ster advertentie