Achtergrond
EO

'Politici, geef geen voeding aan extremistische daders'

foto: Robin van Lonkhuijsen, ANPfoto: Robin van Lonkhuijsen, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Politici, geef geen voeding aan extremistische daders'

Politici als Baudet en Wilders moeten zich niet bedienen van racistische theorieën, omdat hun uitspraken voeding kunnen geven aan extremistische daders. Dat zegt migratiehistoricus Leo Lucassen.

Video niet beschikbaar

De dader van de aanslag in Christchurch is volgens Lucassen geïnspireerd door ideeën over omvolking en transnationalisme, waarvan ook Wilders en Baudet regelmatig gebruik maken. Hij wil de politici niet de schuld geven van de daden. ''Maar ik vind dat ze moeten worden aangesproken. Wilders heeft het al vijftien jaar over 'de moslims horen hier niet'.''

Lucassen vindt het ook verkeerd dat PVV en Forum voor Democratie direct na de aanslag in Utrecht aan kabinetspartijen CDA en VVD verwijten maakten, vanwege 'wegkijkbeleid bij immigratie'. ''Volkomen ongepast en erg ranzig, over de rug van de doden'', vindt Leo Lucassen.

'Loopgravendebat'

Socioloog Ruud Koopmans stelt dat Lucassen een te direct verband legt. ''Kritiek op de massa-immigratie zoals een partij als Forum levert, inspireert niet de dader van Christchurch. In die redenering wakkert ook iedereen die het over islamofobie heeft, het gevoel aan bij de terroristen en is dus medeverantwoordelijk voor wat zij doen. Dat is mij te kort door de bocht.'' Koopmans kreeg zelf ook veel over zich heen vanwege zijn kritiek op de islam.

Theoloog Tom Mikkers is klaar met het loopgravendebat. ''U wijst anderen op een splinter, maar ziet niet de balk in uw eigen oog'', zei hij tegen Leo Lucassen.

Leo Lucassen, Tom Mikkers en Ruud Koopmans over #Christchurch en #Utrecht

Ster advertentie
Ster advertentie