Achtergrond
KRO-NCRV

Nederland min of meer klaar voor harde Brexit

foto: Archief beeld: May en Rutte in december 2018 (ANP)foto: Archief beeld: May en Rutte in december 2018 (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland min of meer klaar voor harde Brexit

De politieke chaos bij de Britten is compleet. May's Brexit-deal werd dinsdagavond door een historische meerderheid van tafel geveegd, en vandaag moet de Britse premier vechten voor haar leiderschap. Maar, "Nederland is relatief goed voorbereid op een harde, ongecontroleerde Brexit", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

In het NPO Radio 1-programma 1 op 1 bespreken drie door de Kamer aangestelde Brexit-rapporteurs: Anne Mulder (VVD), Pieter Omtzigt (CDA) en Kees Verhoeven (D66), de dag na de mayday van de Britse politiek leider. Het verlies (432 tegen, 202 voor) toont de enorme impasse aan, nog nooit werd een regering zo hard afgestraft op zo’n belangrijk punt.

'Fantasiewereld'

"Dit is een verlies-verliessituatie. We zijn al honderden miljoenen euro’s verder, het kost alleen maar geld", zegt VVD-Kamerlid Anne Mulder. Hij is met zijn collega-rapporteurs naar het Verenigd Koninkrijk geweest. “Een aantal Britten zijn totaal van de wereld. De hardcore Brexiteers leven in een fantasiewereld. Die denken dat Groot-Brittannië nog een grootmacht is.” CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt erkent dat er inderdaad ‘een aantal surrealistische gesprekken’ zijn gevoerd.

Quote

Je verwacht toch niet dat er politici in andere landen hun eigen carrière voor laten gaan, en spelletjes spelen met de welvaart?

Anne Mulder

Nederland is klaar

"We zijn voorbereid, zoals je voorbereid kunt zijn", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven op de als maar nieuwe ontwikkelingen bij de Britten. "Er zijn enorm veel stappen gezet, het bedrijfsleven is zeer druk bezig geweest. Dit is een unieke, zeer complexe en onoverzichtelijke situatie. In Nederland zijn er allerlei dingen in gang gezet om hier op een verantwoordelijke manier mee om te gaan."

Omtzigt is het daar niet helemaal mee eens, en maakt zich op een aantal punten meer zorgen. Bijvoorbeeld of er op 29 maart voldoende douaniers zijn. "Dat zullen er zo'n 500 zijn, terwijl 900 douaniers de bedoeling is. Daarom zijn er volgende week twee of drie debatten met bewindspersonen. En we krijgen nog brieven met de verschillende scenario’s." Volgende week ligt er volgens de drie Kamerleden ook een noodwet, hoewel CDA en D66 daar nog enkele bezwaren bij hebben.

Gaat de Brexit uiteindelijk niet door?

"Als ze er helemaal niet meer uitkomen, kunnen ze in theorie blijven, maar ik reken er niet op", zegt Mulder. Omtzigt zegt dat de Britten in principe nog tot 29 maart kunnen besluiten om alsnog in de EU te blijven. "De uitspraak van het Europees Hof was: Als alles blijft zoals het is, dan houden ze hun uitzonderingspositie op de euro, het justitiebeleid en het Schengengebied. Als ze er uitstappen en weer terugkomen, vervalt dat allemaal."

Professor Dries Roelvink: 'Wat blèren die Britten door elkaar heen'

Volkszanger Dries Roelvink roert zich tegen het einde van de uitzending ook met het gesprek. Hij kijkt met grote verwondering naar het schouwspel aan de andere kant van de plas. "Neem nou die voorzitter met z’n order, order! Vandaag vecht May dus voor haar premierschap. Wie kan haar positie nou het beste overnemen?", vraagt Roelvink zich af.

Dries Roelvink: ‘Bij die Britten blèrt men maar door elkaar’

"Er is niemand die op haar stoel wil zitten", denkt presentator Sven Kockelmann. Verhoeven zegt dat haar critici zelf 'geen haar beter zijn, lopen te stotteren en met niks beters komen'.

De stemming over het premierschap van May vindt rond 19.00 uur Nederlandse tijd plaats. Maandag moet May met een nieuw plan naar het Lagerhuis, maar naar verwachting worden daar geen grote wijzigingen in aangebracht.

Ster advertentie
Ster advertentie