Achtergrond
NOS

Vietnam moet Kim Jong-un laten zien dat communisme en vrije markt samen gaan

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Vietnam moet Kim Jong-un laten zien dat communisme en vrije markt samen gaan

Het is een megareis, die van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un van Pyongyang naar Hanoi in Vietnam. Daar vindt deze week een top plaats tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. In tegenstelling tot zijn Amerikaanse collega Donald Trump komt Kim Jong-un met de trein, een reis van 4200 kilometer.

Vietnam het toneel van tweede topoverleg tussen Noord-Korea en de VS

Dat de top in Vietnam wordt gehouden was voor vele een verrassing. De vorige ontmoeting tussen de leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea was namelijk in Singapore, dat jaar de voorzitter van de unie van landen in Zuidoost-Aziƫ (ASEAN).

In 2019 heeft Thailand die titel dus lag een top in Bangkok voor de hand, maar doordat er in maart verkiezingen zijn in Thailand moest er verder worden gekeken. Het werd Vietnam. "Voor dat land is gekozen omdat het in 2020 voorzitter is van de ASEAN en omdat Vietnam ervaring heeft met het organiseren van grote toppen", zegt Vietnam-expert John Kleinen in NOS Met het Oog op Morgen.

Symbool

Maar er zijn meer redenen waardoor beide landen zich goed thuis voelen in hoofdstad Hanoi. Ondanks de rol van de Verenigde Staten in de bloedige oorlog zijn de betrekkingen met Vietnam de laatste jaren erg goed geworden.

Uit een poll onder de bevolking van Vietnam blijkt daarbij dat ze Trump zien als een goed leider. "We weten alleen niet hoe die polls tot stand zijn gekomen. Het kan ook zijn dat de Vietnamezen een sociaal wenselijk antwoord hebben gegeven", voegt Kleinen daar aan toe.

Amerika kan laten zien dat het communisme en de vrije markteconomie goed met elkaar samengaan. Sinds de opheffing van het handelsembargo met Vietnam is de welvaart in dat land flink toegenomen.

Trump heeft zelfs op Twitter gezegd dat het tijd wordt voor Kim Jong-un om Mister Rocket te worden in economie en niet op militair gebied. "Ze willen laten zien dat je kan hervormen zonder je macht op te geven en zonder je communistische systeem te verlaten."

Interesse

Noord-Korea en Vietnam zijn altijd goede vrienden geweest. Zo heeft Noord-Korea een grote ambassade in hoofdstad Hanoi. Vietnam hoopt hun bondgenoot te kunnen laten zien dat het op een andere manier ook kan.

Het is bekend dat de Noord-Koreaanse leider in het verleden zich al vaker heeft verdiept in landen met een meer open ideologie. "Zo heeft Kim Jong-un eerder al een keer gekeken naar het systeem van Singapore", zegt John Kleinen. Ook voor deze trip zijn medewerkers van Kim naar Vietnam gereisd om een aantal fabrieken van Samsung te bezoeken.

Ster advertentie
Ster advertentie