Achtergrond
KRO-NCRV

Minister Kaag over internationale top: 'Duurzaamheid is Nederlandse inbreng'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Kaag over internationale top: 'Duurzaamheid is Nederlandse inbreng'

Ruim tweeduizend mensen, waaronder Ivanka Trump en Michael Pompeo, zullen volgende week naar Den Haag komen voor de Global Entrepreneurship Summit 2019. Organisator Sigrid Kaag wil met deze top, die dit jaar georganiseerd wordt door de VS en Nederland, groeiende bedrijven in contact brengen met investeerders. De nadruk zal volgens Kaag op duurzaamheid liggen.

Pieter van Vollenhoven is verrast dat Nederland samenwerkt met Amerika als duurzaamheid een grote rol speelt. "Daar wordt er toch anders gedacht over klimaatverandering en de noodzaak om in te grijpen", zegt Van Vollenhoven.

Kaag zegt dat de GES een Amerikaans initiatief is dat nu voor het eerst in Europa wordt georganiseerd. "Het Nederlandse accent is juist die duurzaamheid. Daar hebben we heel lang over gesproken." Ze hebben zelfs bewust bedrijven uitgezocht die iets met dat onderwerp doen. "Bedrijven zijn vrij, maar ze zijn wel uitgekozen op basis van deze specifieke eisen."

Ondernemer Yousef Yousef, directeur van LG Sonic, is een van de ondernemers die deel zal nemen aan de top en heeft veel klanten in de VS. Zijn bedrijf bestrijdt algen met behulp van ultrasoon geluid.

Hij merkt dat de politiek van Trump nu nog weinig invloed heeft. "De eindgebruikers willen uiteindelijk ook hun chemicaliën reduceren in hun wateren", zegt hij. "Ik vraag me af in hoeverre wij als bedrijven moeten meegaan met de politiek, ik bied mijn klanten de hoogste toegevoegde waarde." Hij denkt dat je problemen uiteindelijk alleen op kan lossen door de dialoog aan te gaan.

Helpende hand

"Er zullen uit deze conferentie veel contacten en contracten voortvloeien", zegt de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij denkt dat veel ondernemers een helpende hand van de overheid 'selectief' kunnen waarderen.

Yousef Yousef merkt dat hij er profijt van heeft als Nederland goed op de kaart wordt gezet. "Ik heb weinig met subsidie, maar meer met de promotie van Nederland. Ons land positioneren als kennisland, we staan ook in de top 5 van de meest innoverende landen."

Ster advertentie
Ster advertentie