Achtergrond
KRO-NCRV

Praten met Poetin? 'Kwestie van timing en nú heeft het weinig zin'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Praten met Poetin? 'Kwestie van timing en nú heeft het weinig zin'

De Poolse president Duda vindt dat het Westen niet meer moet praten met Poetin, die hij een agressor noemt. Voormalig VN-diplomaat Robert Serry zegt in Spraakmakers dat de timing van zulke gesprekken belangrijk is en hij vraagt zich af of praten met de Russische leider op dit moment zin heeft.

Quote

Ik vind dat Macron en Scholz veel te eenzijdig opereren

Robert Serry

Voormalig ambassadeur in Kiev en VN-topdiplomaat Serry bemiddelde zelf in verschillende conflicten. Volgens hem moet je in principe altijd in gesprek blijven, maar gaat het ook om de timing en wie er met de tegenstander praat. "Ik vind dat Macron en Scholz veel te eenzijdig opereren. Het is duidelijk niet afgestemd met de EU en daar profiteert Poetin van."

Volgens Serry hoeft diplomatie niet altijd op het hoogste niveau plaats te vinden. "Ik heb grote twijfels of zo’n gesprek met Poetin veel zin heeft als het duidelijk is dat de oorlog doorgaat." En een gesprek over de graanexport kan volgens Serry ook op lager niveau succesvol zijn.

Grens aan diplomatie?

Ook Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische Geschiedenis in Groningen, denkt niet dat de dialoog met Poetin op dit moment veel zin heeft. "Hij heeft baat bij dialoog, maar we moeten ons realiseren dat wij niets te vertellen of eisen hebben tegen Rusland." Dit betekent volgens hem niet alle contacten moeten worden verbroken. "Dat zou heel dom zijn."

Volgens de hoogleraar zit er geen grens aan diplomatie, maar moet het Westen wel duidelijke doelen hebben. Alleen op het gebied van de Oekraïense graanexport is er mogelijk nog wat te bereiken, denkt hij.

'Het is onze plicht'

"Het is onze plicht om alle alternatieven open te houden", zegt Laurien Crump, universitair hoofddocent internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Volgens haar is het te gemakkelijk gezegd van het Westen om te stoppen met praten, omdat dit – naast sancties en wapenleveranties – het enige is dat we kunnen doen. "Het zijn de Oekraïners die vechten en sneuvelen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie